Glöm inte bort Gaza

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-07-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

KRIGETS OFFER En skadad palestinier tas om hand efter Israels attack mot flyktinglägret Mughazi.

21 JULI 2006. Kriget i Libanon har vänt världens blickar bort från de palestinska områdena. Där fortsätter våldet.

De senaste dygnen har Israel bland annat gått in i centrala Gaza och i flyktinglägret Mughazi. När detta skrivs har mer än hundra palestinier dödats, många av dem barn. Andra lemlästas av israeliska missiler, granater och kulor. Hus jämnas med marken, åkrar ödeläggs.

Israel har också dödat palestinier i militära insatser på Västbanken. Gummiklädda stålkulor invalidiserar människor som demonstrerar mot intrången. Fortfarande är en stor del av den folkvalda palestinska regeringen fängslad.

Hård internationell kritik

De första angreppen mot Gaza möttes av internationell kritik. Många fördömde den kollektiva bestraffningen av den palestinska befolkningen för att en israelisk soldat tillfångatagits. Bombningen av kraftstationen var en av de attacker som skapade stort lidande.

Nu koncentreras omvärldens ansträngningar på att skapa en vapenvila i Libanon. De hundratusentals som är på flykt måste få skydd och hjälpen måste nå fram till isolerade byar.

Priset får inte bli en mildare linje mot Israels övergrepp i Palestina.

Fredsstyrkan måste få agera

USA har blockerat FN-resolutioner om Gaza och om Libanon. Nu gör säkerhetsrådet ett nytt försök. Ett av förslagen är en förstärkt internationell styrka i södra Libanon.

Frågan är under vilka villkor den sänds dit. Den israeliska militärledningens uttalade mål är att driva bort civilbefolkningen från Libanons sydligaste del så att en öde buffertzon kan upprättas. Är det för att upprätthålla den ordningen som FN ska in?

En fredsstyrka måste ha ett sådant mandat att både den libanesiska och israeliska befolkningen kan känna sig säkra. FN måste också få klartecken till att sända en styrka till Gaza.

Det är viktigt att nå enighet om en resolution i FN:s säkerhetsråd, men någon verklig förändring blir det inte förrän USA sätter press på Israel och EU använder sitt ekonomiska inflytande.

I stället får Israel fler ekonomiska fördelar. Den 13 juni log Israels och Österrikes utrikesministrar mot varandra och kunde berätta om nya steg. Israel ska få delta i det europeiska rymdprogrammet, i fler forskningsprojekt och på sikt i hela den inre marknaden.

Olmert fick grönt ljus från EU

Två veckor senare inledde Israel sin invasion av Gaza. EU:s välvilja är ett grönt ljus för premiärminister Ehud Olmert att fortsätta med sin plan att ensidigt sätta gränserna för framtidens större Israel.

I morgon kan var och en visa sin uppfattning. Då demonstrerar människor runt om i Sverige mot Israels övergrepp.

ME

Följ ämnen i artikeln