Finanskrisen blir jobbkris

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-24

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

KRISDRABBADE De jobbar alla på Volvo i Braås – där 250 fast anställda får gå: PO Skoog, Gunay Johansson, Georgios Aslanies, Marcus Karlsson, Mario Pahnke, Behzad Najafizaden och Tomas Byberg.

24 oktober 2008. Finanskrisen drabbar nu med kraft den verkliga ekonomin. Det är innebörden av Riksbankens besked i går. Det är bara en månad sedan Stefan Ingves och hans kollegor höjde räntan, och flaggade för nya höjningar.

Nu har styrräntan sänkts med en hel procentenhet på bara två veckor, och prognoserna talar om nya sänkningar. Ett lappkast i penningpolitiken.

Orsaken är lågkonjunkturen, eller jobbkrisen. För september rapporterade arbetsförmedlingen 8 000 varsel. Siffran för oktober är redan högre. I går meddelade Volvo att ytterligare 850 jobb kan försvinna vid tillverkningen av tunga maskiner. Men varslen gäller inte bara industriföretag. SEB – flitigt förekommande i debatten om bankchefernas bonus – tänker minska personalen med 500 personer.

Erkänner felet

Ekonomin har inte mjuklandat, den är på väg att krascha.

Riksbanken erkänner att de egna prognoserna slagit fel. Att förutsättningarna är förändrade och att det behövs en helt nytt fokus i penningpolitiken.

Lösning saknas

Någon liknande insikt är svår att spåra hos landets regering. Ministrarna lutar sig lugnt mot en budget byggd på inaktuella prognoser och pratar förtröstansfullt om ”superpaket”. Någon politik för att möta en skenande lågkonjunktur syns inte till.

För dagen tycks den oberoende Riksbanken ha större politisk handlingskraft än den valda regeringen.

IP

Följ ämnen i artikeln