Hela Europa tittar på oss

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-31

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Genom den öppna dörren hörs allsången. Veckans PRO-möte närmar sig slutet och snart är det dags för kaffe. Rolf Eriksson, föreståndare för Smedjebackens Folkets hus, har bunkrat upp med termosar och wienerbröd. Jag får en kopp kaffe men tackar nej till bullen.

Hela scenen skulle kunna vara hämtad ur en film av Colin Nutley. Som Änglagård och Black Jack. Något ursvenskt på väg att springas förbi av tiden själv. Bruket, föreningslivet och som det handfasta beviset på den gemensamma styrkan, det egna huset.

Det kunde vila en känsla av vemod och nostalgi över lokalerna. Men det är tvärtom.

– Hela Europa tittar på oss, säger Rolf Eriksson. Det är ju bara vi som kommit så långt att vi kan köra.

Smedjebackens Folkets hus är en av de tio biografer i landet som från och med i sommar ska kunna visa film elektroniskt. Den digitala tekniken som alltmer tagit över våra hem ska nu på allvar utmana celluloiden.

– Vi ska ha premiär senast den 4 juni, slår Rolf Eriksson fast.

I dag visar Folkets hus film på söndagarna. I genomsnitt kommer 68 besökare. En framgång jämfört med för några år sedan, men fortfarande en smula ödsligt i en salong med 243 platser.

Arbetet med att skaffa en digital biograf har pågått under ett par år. Då övervägde styrelsen att stänga biografen i Smedjebacken. Filmerna var alltför gamla och publiken svek.

– De filmer vi fick hade bensinmacken på video veckan efter, förklarar Rolf Eriksson.

En idé från Folkets hus riksorganisation gjorde dock att styrelsen valde att satsa i stället för att lägga ner. Tillsammans ska tio Folkets hus-föreningar i landet utveckla och pröva nya tekniken.

– Den nya tekniken kommer framför allt att betyda mycket för små orter som i dag inte får premiärer, säger Eriksson.

Han berättar om filmatiseringen av Sagan om ringen. Den mycket omskrivna filmen hade premiär den 19 december. Till Smedjebacken kom en kopia med en ordentlig skada den 15 januari. Rolf Eriksson kunde räkna in 417 besökare på tre dagar.

– I dag är film en färskvara. En premiärkopia hade givit minst 1500 besökare, säger han.

Problemet är bara att en premiärkopia kostar stora pengar. I det här fallet 35 000 kronor, utöver ordinarie kostnader. Det går inte att spela in i Smedjebacken.

– Med digital teknik kommer kopiorna att kunna göras till en ringa kostnad, säger Eriksson.

Det betyder att också små orter kan få en kopia när filmen har premiär. Dessutom en kopia som håller minst samma kvalité som en traditionell film när den visas för första gången.

Med den nya projektorn hoppas styrelsen i Smedjebacken också att salongen ska kunna användas för mycket mer än att visa film. Utrustningen kan i princip visa alla typer av digitala bilder på stor duk.

– En fantasi skulle ju vara att kunna sända en operaföreställning direkt, säger Rolf Eriksson.

En salong fylld av 243 människor som ser en operaföreställning, i Bergslagen! En tanke som är svår att släppa. Vilken fantastisk scen. Kanske något för Nutley?

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln