Att skydda är Europas förbannade skyldighet

Vid sidan av gränsstater som Grekland och Italien är Tyskland och Sverige i dag de två länder som tar emot flest flyktingar i Europa.

9 september 2015

Flyktingkatastrofen

I Göteborg stod inrikesminister Anders Ygeman uppställd i givakt för att ta emot fartyget Poseidon efter insatsen som ­räddat tusentals liv på Medelhavet. På Lesbos försökte personal från FN och de grekiska myndigheterna skapa någon ordning för de omkring 25 000 flyk­tingar som sitter fast på ön. Och på morgonen kunde dansk polis öppna E47 när inga människor längre vandrade längs vägen.

Samtidigt hade Stefan Löfven en ­hektisk dag. På förmiddagen träffade han Tysklands förbundskansler Angela ­Merkel i Berlin. Efter en kort flygresa tog han sedan emot Österrikes kansler ­Werner Faymann i Stockholm.

Tar emot flest flyktingar 

På dagordningen fanns förstås bara en stor fråga, flyktingsituationen i Europa. Vid sidan av gränsstater som Grekland och Italien är Tyskland och Sverige i dag de två länder som tar emot flest flyktingar i Europa, och de senaste dagarna har ställt Österrike i händelsernas ­centrum.

Den tyske vicekanslern Sigmar Gabriel säger att Tyskland räknar med 800 000 flyktingar i år och står redo att ta emot upp mot en halv miljon asylsökande om året framöver. Dramatiska siffror, men den som tar asylrätten på allvar kommer inte undan.

Det borde vara självklart för Europa och EU att möta dagens situation till­sammans. Varken Tyskland eller Sverige kan på egen hand axla ansvaret för ­dagens flyktingkris.

Nödvändigt att öppna vägar

Mötet i går blev därför en manifestation av kravet på ett gemensamt europeiskt system för att ge människor på flykt skydd. Det är dessutom absolut nöd­vändigt att nu öppna lagliga vägar in till Europa.

Europa är i dag en kontinent där tågstationer bevakas av polis, människor vandrar längst vägarna och taggtråden rullas ut längst gränserna. En kontinent där små barn drunknar längs kusterna och där människor dör av syrebrist ­instängda i lastbilar.

Ingen ska inbilla sig att Merkel eller Löfven har svaren på dagens utman­ingar. Den lista på tio punkter som den ­svenske statsministern tog med sig till Berlin och som Merkel i går gav sitt gillande innehåller i sanningens namn mer om gränskontroll, kamp mot smugglare och återsändande än om hur flyktingar ska skyddas.

Sverige och Tyskland visar vägen

Men när det handlar om att hedra ­rätten till asyl under värdiga förhållanden är det trots allt paret Merkel och ­Löfven vi har att hoppas på i dagens ­Europa. Tysklands exempel, och ­Sveriges, måste visa vägen för hur vi ska möta en situation där människor desperat söker sig till oss för skydd undan våld, förtryck och förföljelse.

Det är vår förbannade skyldighet att ­erbjuda det skyddet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.