Mejla

Ingvar Persson

Löfven har inte råd att låta känslorna styra

Samarbetet med Vänstern måste räddas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Per Bolund och Stefan Löfven lyssnar på när partiernas representanter motiverar sina röster i misstroendeomröstningen.
Per Bolund och Stefan Löfven lyssnar på när partiernas representanter motiverar sina röster i misstroendeomröstningen.

LEDARE

Gårdagens bilder från riksdagen är historiska. Stefan Löfven och Per Bolund i sina munskydd längst fram i statsrådsbänkarna medan partirepresentanterna motiverade hur de tänkte rösta i misstroendeomröstningen. Stora ord om ansvar och brist på ansvar.

Löfven, Bolund och de andra kunde bara lyssna och tugga i sig.

Ingen svensk statsminister har avsatts av riksdagen, inte före gårdagen. 181 ledamöter röstade för Sverigedemokraternas begäran om misstroende. 109 röstade med statsministern.

Politikens villkor

Kanske funderade Stefan Löfven på politikens villkor där bakom munskyddet. På presskonferensen efter omröstningen försäkrade han visserligen att han inte kunde går runt och fundera på sina privata känslor, men visst kan man undra.

Hans Karlsson, målare, LO-ledare och arbetsmarknadsminister mellan 2002 och 2006 funderade en del på varför arbetet i regeringen var som det var. Han brukade säga att politiken förvånade honom och så småningom förstod han varför. Som facklig företrädare behövde han inte fundera på om motparten var ute efter hans jobb. I politiken tvingades han utgå från just det.

Stefan Löfven kan ha tänkt något liknande där han satt i statsrådsbänkarna.

Handlar mest om makt

Gårdagens omröstning handlade om en massa saker. Bostadspolitik och marknadshyror naturligtvis. Politisk prestige och taktik. Men framför allt handlade omröstningen om makt, och om vem som ska få nycklarna till statsministerbostaden i Sagerska palatset.

Ingen tror att Jimmie Åkesson valde att lämna in sin begäran om misstroendeförklaring därför att han ville hjälpa Nooshi Dadgostar. Ingen tror heller att Ulf Kristersson röstade för att avsätta statsministern därför att han ogillar marknadshyror, eller att Ebba Busch vill sparka Löfven därför att socialdemokraternas förlorat kontakten med sina väljare.

I stället såg vi prov på ett politiskt system som gått i baklås.

Kartan stämmer inte

Svensk politik har orienterat efter en karta som inte längre stämmer med verkligheten under många år nu. I går resulterade det i en regeringskris.

Efter gårdagens omröstning stormar känslorna bland politikerna. Känslor av svek eller av segerrus. Vunnen prestige, och förlorad. Stefan Löfven har som sagt inte råd att låta det styra. Han spelar ett spel där motparten alltid är ute efter hans jobb, och just nu måste han spela det så att landet skadas så lite som möjligt.

Ett snabbt extraval är nog den bästa lösningen.

Det betyder också att hitta en väg tillbaka till ett samarbete med Vänsterpartiet. Alternativet är nämligen den mest högerkonservativa regering Sverige haft i modern tid. I så fall blir gårdagens omröstning dubbelt tragisk.


Riksdagen har röstat och Stefan Löfven har mindre än en vecka på sig att hitta en lösning, avgå eller utlysa extra val. Samtidigt blir alternativen allt färre. Centern vill inte prata med Vänsterpartiet, Vänsterpartiet vill inte stödja en regering som genomför centerpolitik och Liberalerna ”eftersträvar” en regering med Kristersson i spetsen.

Och mandatfördelningen i riksdagen ser ut som den gör. Så vads ska Stefan Löfven göra? Går det att lita på Vänsterpartiet? Och går det att resonera med Centerpartiet?

Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 9.00, men det går bra att ställa frågor redan nu.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

C backar från förslaget om fri hyressättning

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadspolitik

Nooshi Dadgostar

Stefan Löfven

Ulf Kristersson

Jimmie Åkesson

Extraval