”Snickar-Björn” kan få fler att våga komma ut

Vi svenskar är för tröga i transfrågorna

Björn Christiernsson, som numera kallas Lee.

Björn Christiernsson och exfrun tog in på hotell med barnen när det var dags att berätta. Fyra foton placerades på sängen: ett på artisten och videobloggaren Tone Sekelius, ett på OS-medaljören Caitlyn Jenner, ett den dåvarande skolminister Lina Axelsson Kihlbom – och ett på pappa Björn i smink och högklackat.

Då var han snickar-Björn från ”Äntligen hemma” på TV4 och sen TV3. Men under pandemin, med arbetslöshet och efter en skilsmässa tvingades Björn ta itu med det som spökat ända sedan barndomen. I en stor intervju med Dagens Nyheter berättar hen om de hemliga besöken i mammas garderob, känslan av att vantrivas i sin egen kropp – och hur allt till slut fick komma upp till ytan.

Björn kom ut som trans och vill nu kallas Lee Christiernsson. Familjen är med på tåget, även om det varit en utmaning. Det blev mycket gråt i början. Döttrarna tyckte dessutom att pappa såg för ”emo” ut med svart ögonskugga på fotot i den där hotellsängen.

Det är en fin och hoppingivande historia. Bara faktumet att barnen redan kände till transkvinnan Tone Sekelius, att det fanns en minister och en känd idrottare att exemplifiera med, visar att allt går framåt.

Men Lee berättar också för DN hur svår processen kan vara. Både kontakten med vården och det juridiska har varit en utmaning.

– Jag vet inte var jag ska stoppa in mig själv och mitt nya jag i det här med könen. I Sverige kan man bara vara binär, alltså man eller kvinna. Det finns inget annat att välja. Det vi kallar ickebinär, där jag känner att jag hör hemma, kan du inte följa upp juridiskt, säger Lee till DN.

Förra veckan röstade Finlands parlament för en ny lagstiftning för att göra det lättare för transpersoner över 18 år att själva byta juridiskt kön. Det är en stor framgång – tidigare krävdes långa medicinska och psykologiska utvärderingar. Framför allt krävdes ett intyg om sterilitet eller infertilitet för att få sitt nya kön erkänt.

I Sverige krävs fortfarande medicinska utredningar för att få tillstånd att byta juridiskt kön, vilket RFSU kritiserat. Den förra regeringen föreslog en sänkt åldersgräns, fristående från eventuell medicinsk könskorrigering, men förslaget hann inte behandlas i riksdagen innan valet.

Det är positivt att fler och fler transpersoner i Sverige vågar komma ut. Men lagstiftningen har halkat efter i frågan om transpersoners juridiska rättigheter. Det är dags för en modernisering.

Med hjälp av foton på kända transkvinnor som gått före kunde Lee förklara den stora förändringen för sina barn. En dag kanske den tidigare Snickar-Björn hjälper en annan pappa eller mamma med samma sak.