Ebba Busch verkar tro att vi vill ha svindyr el

Kärnkraftverket i Ignalina har avvecklats i 20 år

Ebba Busch vill göra en massiv utbyggnad av kärnkraften.

IGNALINA, LITAUEN Samtidigt som jag besöker kärnkraftverket Ignalina i östra Litauen meddelar den svenska regeringen att de satsar på en ”massiv utbyggnad av ny kärnkraft till 2045”.

Senast 2035 ska ny kärnkraft motsvarande ”två storskaliga reaktorer” vara på plats. Sverige ska bli en stark kärnkraftsnation igen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på pressträffen.

I Ignalina går den jättelika kärnkraftanläggningen i samma färgton med det vintergråa vädret. Tjugo mil österut ligger Belarus där diktatorn Lukasjenko stryper den sista lilla frihet som det belarusiska folket tidigare haft.

Samma som Tjernobyl

Reaktorn är av gammal sovjetisk modell, kallad RBMK-1500. Samma typ som havererade i Tjernobyl-katastrofen 1986.

Ignalinas kärnkraftverk.

Kärnkraftverket är byggt vid den litauiska sjön Drūkšiai, som har agerat kylfunktion när verket producerade elektricitet.

Det är snart femton år sedan sist.

Ignalinas kärnkraftverk startades 1983. För att Litauen skulle få gå med i EU tvingades de stänga första reaktorn redan 2004. Den andra släcktes ned fem år senare. Men när verket har monterats ned helt och hållet vet ingen med säkerhet, eftersom det aldrig har gjorts tidigare på ett ordnat sätt.

Radioaktivt avfall

RBMK-1500-reaktorer skiljer sig från de Small Modular Reactors, SMR, som den svenska regeringen funderar på. Men kärnbränslet uran är detsamma, och slutförvaringen av det radioaktiva avfallet är inte löst.

Regissören Johan Renck spelade in många scener till sin tv-serie ”Chernobyl” för HBO i Ignalina. Serien var en stor tittarsuccé och det litauiska kärnkraftverket blev plötsligt ett populärt turistmål.

När jag besöker kärnkraftverket reagerar jag på att parkeringsplatsen är full med bilar. Fortfarande arbetar mer än tusen personer på Ignalinas kärnkraftverk.

Litauens främsta ingenjörer får hjälp av influgna konsulter med hur nedmonteringen ska gå till. Det måste uppfinnas robotar som kan sköta arbetet som innebär allt för farlig strålning för människor. Och där är de inte.

Vem ska betala

Innan Ignalina stängdes ned producerade verket 70 procent av Litauens elförbrukning. Idag är landet beroende av elimport från framför allt Sverige. Det pågår planering av vindkraftverk vid den litauiska kusten. Kanske även ett nytt, modernt kärnkraftverk i Ignalina. Men vem ska betala?

Det sista konsumenterna idag längtar efter är svindyr el.

Hittills har EU betalat ut mer än 820 miljoner euro till Litauen för avvecklingen av Ignalina. Någon slutnota är än så länge inte i sikte.

Ska Sverige satsa på att bygga ut kärnkraften? Chatta med Jonna Sima klockan 09:00. Skicka in dina synpunkter redan nu!

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    23 nov 2023

    Tack för det stora engagemanget idag! Många kloka synpunkter och inspel.

    Hoppas ni får en fortsatt fin dag,

    Jonna

  • 23 nov 2023

    Godmorgon Jonna

    Ja du. Det är inte en seriös diskussion. Inget om konsekvenser bara vad man vill ha. Som bortskämda tonåringar. Var ska de ligga? Jag har ett bra förslag. Siljan vid Hjortnäs strand. Där är Siljan över 100 m djup. Med ett stadigt flöde från Dalälven. Inga problem med stigande havsnivåer. Nära till dagbrotten av uran i Jämtland och till elanvändning i Mälardalen. Och till djupa gruvhål i Falun för avfall. Perfekt. Vi behöver prata hela kedjan.

    Olof

    Du har verkligen tänkt ut det hela! Vem vet, kanske du får rätt? Diskussionen lär fortsätta, men låt mig tvivla på att Sverige får mer kärnkraft. Fast jag kan få fel. :)

    Jonna Sima
  • 23 nov 2023

    Vem skall betala för nedmonteringen av uttjänta vindkraftverk? Vem skall se till att norra Sverige kan bo kvar när vi sugs ut av kolonimakten i Stockholm?

    Ett el pris som är lika över hela landet trotts att vi har betydligt kallare..

    Vi måste ha stabil baskraft och det betyder kärnkraft vatten eller stora gas/olje kraftverk.

    Vi har inte råd med sol och vind...

    Rex Kex

    Oj, mer olje- och gaskraft! Här är det någon som sticker ut hakan.

    Jag tycker att företagen som bygger vindkraftverken också ska ha i uppgift att serva och byta ut dem när de är uttjänta.

    Jonna Sima
  • 23 nov 2023

    Hejsan

    Visst ska vi ha kärnkraft, tekniken går framåt det har den alltid gjort. Svagheten i vår elförsörjning är att förra regeringen inte hade kunskapen eller viljan att bygga ut nätet. Om någon är skuld till höga elpriser så måste S-styret som var tidigare.

    sven_erik_jonsson

    Elnätet är absolut eftersatt, men du kan inte med trovärdighet säga att förra S-styret bidrog till höga elpriser. Då blir det pajaserier à la "Magdapriser" som Ebba Busch slängde sig med i valrörelsen.

    Som sagt, Litauen importerar el från oss. Sverge är en stor elexportör. El finns, även om den behöver byggas ut med tanke på den stora elektrifiering av samhället vi står inför.

    Jonna Sima
  • 23 nov 2023

    God morgon Jonna,

    Frågan är svår. Å ena sidan får vi inte bygga ut vattenkraften för då blir samerna sura, vindkraften får inte byggas ut i områden där moderatväljare är oroliga för sina villapriser, kärnkraft är dyr och farlig, kolkraft är en total återvändsgränd.

    Å andra sidan ska i princip allt drivas med el i framtiden, eftersom det är miljövänligt. Men tydligen är framställningen av den oacceptabel ur miljösynpunkt.

    Att säga nej till dessa metoder är okej. Om man kan peka på ett alternativ. Hur många nejsägare kan det?

    lasseth1954

    God morgon! Nej, ingen påstår att detta är en lätt fråga. Och det är dumt att kategoriskt avfärda nåot alternativ innan man vägt samman dem.

    Jonna Sima

Följ ämnen i artikeln