Mejla

Ingvar Persson

Människor dör vid EU:s kuster också

Det som händer flyktingarna är ovärdigt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Bilden av Óscar Alberto Martínez Ramíerz och hans lilla dotter Valerias döda kroppar i Rio Grandes leriga vatten har fått en hel värld att reagera. Vi diskuterar Trumps flyktingpolitik, det kommande presidentvalet och svensk pressetik. Stora frågor och viktiga principer.

För den 26-åriga Óscar Alberto Martínez Ramíerz handlade flykten säkert inte om politiska principer, bara om att komma undan fattigdom och kriminalitet och skapa ett lite bättre liv för sig och sin familj. Kanske finns ingen större princip. Han dog i försöken att rädda dottern som hamnat i vattnet.

I det konkreta kan vi förstå konsekvenserna av katastrofer runt omkring oss. I går berättade den demokratiska presidentkandidaten Elizabeth Warren om ett besök i lägret för ensamkommande flyktingbarn i Homestead, Florida. Hon beskriver barn som marscherar på led, övervakade av vakter. Barn som inte skrattar eller leker och som inte vågar möta hennes blick.

Politiken skapar ingen säkerhet

En migrationspolitik som inte gör skillnad på en terrorist eller en kriminell och en liten flicka är inte en migrationspolitik som gör oss säkra, säger Warren i ett videoklipp hon publicerat på Twitter.

Barn som tvingas marschera i stället för att leka, två kroppar som ligger bredvid med ansiktet nedåt i strandkantens stilla vatten eller en treårings drunknande kropp på en strand i Turkiet. För en tid är det sådant som förmår tränga igenom och få oss att inse de mänskliga dimensionerna av de flyktingtragedier som varje dag utspelas runt om i världen.

Flyktingar behöver stöd

Flyktingarna behöver skydd och stöd. Det är därför Aftonbladet tillsammans med UNHCR startat insamlingen "Hjälp människor på flykt". Men situationen för världens flyktingar kräver också en annan politik, och det gäller inte bara i Donald Trumps USA. Människor på flykt drunknar också i haven runt Europa.

Precis nu närmar sig den politiska dragkampen om de 42 flyktingarna som räddningsfartyget Sea Watch 3 för drygt två veckor sedan plockade upp ur vattnet utanför Libyens kust något slags upplösning. I onsdags valde fartygets kapten att gå in i italienskt vatten, trots hot om dryga böter och trots att den italienska inrikesministern Salvini fortfarande säger att inga av de räddade ska tillåtas gå i land.

Det som händer på Medelhavet just nu är på många sätt lika ovärdigt som situationen längst Rio Grande.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.