A-kassan har redan havererat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skärpta villkor Det har blivit tuffare att kvalificera sig för att få ersättning från a-kassan. Samtidigt är det lättare att halka ut, vilket gör det meningslöst för många unga att försäkra sig.

21 FEBRUARI 2011. A-kassan

Det finns verkligen siffror som sparkar, som i sin avskalade form avslöjar verkligheten på ett sätt som inga ord förmår. A-kassornas samorganisation presenterade just en sådan siffra häromdagen.

I dag är det bara fyra procent av de arbetslösa som faktiskt får en ersättning som motsvarar 80 procent av deras tidigare inkomst, den nivå som försäkringen formellt ska garantera.

En av tjugofem. Och det utan att någon har talat om att avskaffa inkomstbortfallsprincipen, grunden för den svenska välfärdsmodellen. Och utan att någon ifrågasatt principen att en god försäkring underlättar arbetslivets omvandling och ekonomins utveckling.

Meningslöst för unga

Det är inte den enda siffran som sparkar i beskrivningen av dagens arbetslöshetsförsäkring. Mindre än hälften av de arbetslösa har i själva verket rätt till någon ersättning alls från a-kassan, och den andelen sjunker stadigt.

Till en del är det resultatet av att lågavlönade med hög arbetslöshetsrisk tvingats ut ur försäkringen av regeringens avgiftspolitik. När ett restaurangbiträde tvingas betala en premie som är fyra eller fem gånger så hög som en läkare leder det till avhopp.

Att allt fler inte kan få ersättning från a-kassan beror också på att villkoren har skärpts. Det har blivit svårare att kvalificera sig, och lättare att halka ut. För många – inte minst unga – är det helt enkelt meningslöst att vara försäkrad.

Men inte heller de som faktiskt är med i a-kassan och uppfyller villkoren kan alltså räkna med en ersättning som ger möjlighet till en trygg omställning. I själva verket finns det ingen sektor på arbetsmarknaden där dagens a-kassenivåer räcker till för att ge ett ordentligt skydd för en medelinkomsttagare. I flera a-kassor är alla heltids­arbetande underförsäkrade.

Behöver siffror

Sverige har i dag inte en arbetslöshetsförsäkring som skapar inkomsttrygghet. Vi har inte en försäkring som underlättar omställning eller strukturomvandling, eller som underlättar steget in på arbetsmarknaden.

Ändå fortsätter debatten som om allt fungerade. Och även om mycket har rivits ner under de senaste fyra åren har faktiskt också socialdemokratiska regeringar medverkat till att a-kassan urholkats.

Kanske är det därför ingen vill tala om att bara var tjugofemte arbetslös faktiskt har den ersättning försäkringen lovar.

Eller också inser de som har makten vilken oro det skulle skapa om människor insåg hur oskyddade de är.

Det är då vi behöver siffror som sparkar.