Miljön kollapsar under vår livstid

40 år efter den första FN-konferensen om miljön och lagom till FN:s stora miljömöte i Rio kommer en bister varning från 22 framstående forskare. I en rapport i tidskriften Nature läser vi att ekosystemet står inför en kollaps. Klimatförändringar, miljöförstöring och en ökande världsbefolkning kräver sin tribut och redan 2025 kan en majoritet av jordens isfria landyta användas till jordbruk eller bebyggelse.

Då, spår forskarna, har vi nått en brytpunkt där jordens klimat förändras radikalt. Arter kommer dö ut, livsmedelsförsörjningen slås ut, vattnet stiga och hela ekosystem gå under.

Rapporten i Nature – författad av biologer, ekologer, geologer och paleontologer från tre kontinenter – motsäger den etablerade forskaruppfattningen att klimatkatastrofen kommer ta längre tid. Men att allt pekar på att klimatet kommer braka ihop, förr eller senare, det är alla seriösa aktörer överens om.

Arne Mooers, professor i biologisk mångfald vid kanadensiska Simon Fraser university, är en av forskarna bakom rapporten.

Han säger till nyhetsbyrån AP:

– Människan har inte gjort något fundamentalt för att avvärja det värsta, eftersom de sociala strukturerna för att göra det ännu inte finns.

Det är lätt att hålla med honom.

Politiska toppmöten om miljön floppar.

Politiska ledare på alla nivåer låtsas som om det regnar.

Här i Sverige fortsätter vi med en ohållbar livsstil som fått halten kol­dioxid i atmosfären att nå den högsta nivån på 800 000 år.

I fjol ökade utsläppen i Sverige med 11 procent.

Planeten räddas inte av fromma förhoppningar om att allt kommer ordna sig till slut. Det är dags för politisk handlingskraft. Det kan komma att

svida i våra plånböcker, vi kanske får köra mindre bil, äta mindre kött och ta tåget i stället för flyget.

Men vad har vi egentligen för val?

Följ ämnen i artikeln