Färre får glädjen att plugga i höst

Publicerad 2014-07-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Många blivande studenter jublade i går när det första beskedet inför hösten kom. Men allt färre blir antagna när konkurrensen om platserna på universiteten hårdnar.

Det första beskedet inför höstens utbildningar har kommit. Vissa kunde fira men många blev besvikna när de fick svaret i går. Rekordmånga har sökt samtidigt som antalet platser blir färre. Att få börja­ på högskola och universitet blir helt ­enkelt svårare. Trenden i Sverige går att sammanfatta så här: fler sökande, färre utbildningar, färre antagna. En ekvation som bara är lyckad om målet är att människor­ inte ska plugga vidare.

– Söktrycket har ökat konstant sam­tidigt som utbildningarna har blivit färre­ de senaste åren. Det går helt enkelt inte att erbjuda lika många en plats längre, säger­ Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet.

En deprimerande rubrik

En analys som rådet gjort visar att fler vill studera vidare samtidigt som utbildningsutbudet och antagna minskar. Rubriken på deras pressmeddelande inför vårterminen 2014 var ”Fler sökande, färre ­antagna – för tredje året i rad”. En depri­merande rubrik som fångar vad som håller på att ske med studier och studenter.

Färre kurser och program

Förr fanns en tanke om att utbildning är bra för Sverige. Personer tjänar på det samtidigt som landet blir starkare. Män och kvinnor, vars föräldrar aldrig studerat, fick möjligheten när det satsades på högre studier. Nu saknas den tanken helt. När konkurrensen om varje plats blir hårdare så krävs ofta allt bättre betyg för att ha en chans. Det drabbar alla som inte kommer från ett hem där det är tradition att plugga vidare.

Både antalet kurser och program som ges i höst är färre jämfört med förra året. Samtidigt var det 8 000 fler behöriga sökande. Antalet antagna minskar för tredje året i rad, skriver Universitets- och högskolerådet när de kommenterar årets siffror.  Sommarkurserna är ett annat exempel. Det är fler som söker nu än 2010 men antalet kurser är nästan halverat och mycket färre blir antagna. Det är så här trenden ser ut. Fler slås ut och kampen om platserna hårdnar. 

Negativ utbildningspolitik

Att människor vill läsa vidare borde ­vara något positivt, speciellt när arbetslösheten bland unga är så hög. Att färre får göra det kan inte beskrivas som något annat än en sorg för människor och ett misslyckande för Sverige.

Många är besvikna över att de fick ett tråkigt besked i går. Men det är inte ­någon naturkraft som har sett till att platserna minskar. Det är inte av Gud givet att Sveriges universitet och högskolor är till för allt färre. Det är i stället ett symptom på en utbildningspolitik som är negativt inställd till studier.