Ulf Kristersson vill luras om SD

Jimmie Åkesson som justitieminister, jajamän!

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regeringsfrågan
Foto: ILLUSTRATION PAUL WALLANDER
Regeringsfrågan

LEDARE

Ulf Kristersson har satt i system att försöka luras i regeringsfrågan. Det är djupt stötande.

Inför valet 2018 lovade han Hédi Fried att inte samarbeta med SD. När han sedan bröt löftet, åt lunch med Jimmie Åkesson och försökte bilda regering med stöd av SD påstod att han att det aldrig hänt.

"Jag var där, dagen då Ulf Kristersson tittade Hédi Fried, Auschwitz-överlevaren, i ögonen och lovade att aldrig aldrig, aldrig skulle gå med på något samröre med SD. Det här kan inte ledaren för Moderaterna formulera sig förbi. Ett historiskt svek." skrev DN-fotografen Paul Hansen på Twitter.
Men Paul Hansen fick fel.

Hédi Fried

Ulf Kristersson är rutinerad politiker. Nog hade han redan från början lagt ut kryphål och ordvrängningar som gjorde det möjligt att "formulera sig förbi" vad han lovat. Hédi Fried hade självklart missuppfattat.

Så SD-samarbete, här kommer vi!

Likadant var det i Sveriges radio. I augusti 2018 sa Kristersson, på band, att han bara ville bilda regering med Alliansen. En Moderat enpartiregeringen var bara aktuell "om himlen faller ner".

Himlen föll ner

”Med all den information jag har just nu är min entydiga plan att tillsammans med alliansen bilda en bättre regering”. sa Moderatledaren.

Sedan kom valresultatet och Kristersson försökte ganska snart bilda en helt annan regering, utan halva Alliansen och med stöd av Sverigedemokraternas röster. Och, vilket nästan är roligast av allt: Ulf Kristersson skyller situationen på Annie Lööf som till skillnad från honom hela tiden haft en och samma linje i regeringsfrågan.

Hédi Fried. Annie Lööf. Ser ni mönstret?

Någon annans fel

Inte nog med att Moderatledaren konstant ändrar sig i regeringsfrågan - det är aldrig hans fel.

Nu säger Ulf Kristersson att Jimmie Åkesson inte ska få komma in i "hans" regering och att SD:s inflytande ska begränsas. Man måste vara oerhört naiv för att tro ett ord av vad han säger.

SD är idag ungefär lika stora som Moderaterna och varför skulle Jimmie Åkesson gå med på att stå utan makt när hans riksdagsmandat är helt avgörande för en Kristerssonministär? Det är ju fria fantasier oavsett vad som sägs innan valet.

Säljer vad som helst

Nä, om historien lär oss något om Ulf Kristersson är det att han är fullkomligt opålitlig, att han ständigt ändrar sig och är beredd att sälja ut vad som helst för regeringsmakten.

Den som litar på hans ord får skylla sig själv.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.