Rasism mot romer en skam för Sverige

Mamman tvångssteriliserades . Soraya Post, längst till vänster, berättar i regeringens vitbok om diskriminering av romer och om hur staten tvångssteriliserade hennes mor. Endast på grund av att hon är rom.

”När min mamma var gravid för tredje gången fick myndigheterna, vid en rutinkontroll, reda på det. Då var hon gravid i sjunde månaden. Hon ställdes inför ultimatum: om du inte går med på abort och sterili­sering så kommer vi att ­omhänderta dina barn”.

Orden kommer från ­Soraya Post som föddes 1956 i Sverige. I dag är hon första kandidat på Feministiskt ­initiativs lista för Europaparlamentsvalet.

Hennes mor hade inte gjort något för att förtjäna denna brutala behandling. Men hon var rom. I myndigheternas ögon var romer ett ”problem” som skulle ­begränsas genom att tvångssteriliseras.

Sorayas berättelse finns samlad tillsammans med en rad andra vittnesmål i ­regeringens vitbok som presenterades i går.

Regeringen påbörjade ­arbetet med vitboken 2011 efter att Delegationen för romska frågor föreslagit en sannings- och försoningskommission. Vitboken är ett offentligt dokument som skildrar oförätter, diskriminering och grova övergrepp från statens sida under 1900-talet. Förutom vittnesmål bygger boken även på arkivmaterial och forskarstudier.

Och det är chockerande läsning. Vitboken visar inte bara att diskriminering av romer var djupt rotad i Myndighetssverige utan att den också vilade på en medveten politik.

Sverige präglades av en stark rasideologi och romer ansågs skada den svenska rasen. Tydligast uttrycks det på 1920-talet när det till­sattes en Fattigvårdslagstiftningskommitté med parlamentariskt valda ledamöter. Kommittén ansåg att romer i Sverige skulle innebära ”en försämring av vår folkras”.

Sverige införde även inrese­förbud mot romer 1914 som varade ända fram till 1954. Detta trots att det sedan länge varit känt att ­romerna förföljdes och ­utrotades i Nazityskland.

– Historien spelar roll för verkligheten i dag, mycket av den diskriminering som drabbar romer kan vi förklara med vad som skedde under 1900-talet. De rasistiska föreställningar som fanns hos det offentliga Sverige ­lever kvar, och är tyvärr fortfarande en del av vår ­nutid, sa integrationsministern Erik Ullenhag i samband med presentationen av vitboken på ­Rosenbad.

Ullenhag hade knappt hunnit ­formulera den meningen innan historien gjorde sig påmind på hotell Sheraton i kvarteret bredvid. ­Diana Nyman från Romska ­rådet i Göteborg var inbjuden av regeringen för att tala om ­diskrimineringen av romer, men när hon ­skulle äta frukost på hotellet blev hon stoppad av personalen. Hon blev tillsagd att frukosten endast var till för gästerna.

Och trots att hon ­visade att hon bodde på ­hotellet insisterade personalen att hon skulle stanna i lobbyn.

Rasismen mot romer är en skam för Sverige. ­Genom historien. Men ­också i dag.

Följ ämnen i artikeln