Din höjda pension klarar inte elpriset

Inte synd om rika som får handla på Lidl

– Anledningen till att jag bara ska ha sportbilen kvar är att jag nyligen köpt en ny lägenhet i Spanien, som jag ska bo i på vinterhalvåret när den blir färdig.

Mikael Johansson från Göteborg äger två nya bilar. Han hade råd att gå i pension som 58-åring, men har bestämt sig för att sälja en av bilarna. Till Expressen säger han att han inte är särskilt orolig, trots att vi är på väg mot ekonomiskt ”dystrare tider”.

Expressens rubrik är ”Övre medelklassen rustar för en tuff vinter”.

I samma reportage beskrivs hur den övre medelklassen börjat handla på Lidl. Det påminner om en text i SvD där det ”avslöjas” att de rika börjat handla på storköpet Willys – i smyg.

På tv-nyheterna berättar en man att han nu inte kan ha kvar sitt hemmakontor. Det är nämligen en uteplats som är inglasad och uppvärmd. Han suckar och tar med sig den bärbara datorn till köket.

Det är lätt att fnissa åt medelklassens snyfthistorier. Men en ekonomisk kris drabbar många fler, även om det inte är de som syns mest i media. Ensamstående utan marginaler, fattigpensionärer, arbetslösa och låginkomsttagare. När det krisar i ekonomin, är det de fattiga som drabbas hårdast.
Det riktiga problemet är inte att en del känner att de behöver byta butik för matinköpen. Det skrämmande är att vi är på väg in i en kris, utan någon politik som fördelar resurserna rättvist.

Europeiska centralbankens chefsekonom säger det självklara: de rikaste individerna och företagen behöver beskattas för att kunna finansiera stöd till de mest drabbade hushållen.

Samtidigt går Storbritanniens högerregering ut och sänker skatten - främst för de som tjänar mer än 1,8 miljoner svenska kronor varje år. Det är en månadslön på 150.000 kronor. Internationella valutafonden, IMF, är kritiska. De varnar för att ekonomin kommer ta skada, ojämlikheten öka och priserna stiga.

Men det viktigaste är att få igenom skattesänkningarna för de rika, kosta vad det vill.

Är det den typen av ekonomisk politik vi har att vänta i Sverige?
Sådana frågor ställdes av någon anledning aldrig under valrörelsen. Ledande journalister gjorde inslag om hur gott ställt ”de flesta” pensionärer har det. Som en kommentar till pensionshöjningen på 1000 kronor. En höjning som nu äts upp av dyrare el och mat.

Samtidigt var det länge sedan Socialdemokraterna vågade säga det självklara: för att de som drabbas av krisen ska få tillräckligt med stöd, måste vi beskatta de rikaste i landet.

Nu väntar neddragningar i välfärden, sänkt a-kassa och människor som redan har det svårt får ta den största smällen.

Några reportage om de som verkligen drabbas ser vi ut att få vänta på.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln