Sjukskriven i klassamhället

Vakna! Den politiska debatten handlar oftast om allting annat än vad den egentligen borde handla om – klass och kön. Det är de faktorerna som avgör privatekonomin och möjligheterna att utvecklas som person.

14 December 2012. Sjukskrivningar

Den politiska debatten handlar ofta om relationen mellan ­olika grupper.

Det är etniskt födda svenskar mot alla de andra, stockholmare mot lantisar och arbetande mot de som inte jobbar. ­Ibland handlar det om skattebetalare och bidragsmottagare eller möjligen om politiker och vanligt folk.

Villkoren har skärpts

Ändå vet vi ju egentligen ­vilka skillnader som verkligen styr våra förutsättningar i livet. Det handlar om jobb och utbildning, och det handlar om ifall man är kvinna ­eller man.

Om klass och kön, för att ­uttrycka det kort. Det är de ­faktorerna som avgör privatekonomin, möjligheterna att utvecklas som person och göra­ livsval. De bestämmer hur mycket frihet vi har i vårt arbete, och våra möjligheter att ge våra barn det stöd de behöver i skolan.

Och det är klass och kön som avgör vår hälsa.

Försäkringskassan presenterade i går en genomgång av sjukskrivningarnas utveckling under 2000–talet, uppdelat på yrken.

Rapportens huvudsakliga slutsats är att de ersatta sjuk­dagarna – det handlar om sjukskrivningar som är längre än 14 dagar – har minskat dramatiskt. Det är ingen överraskning.

Sedan 2002, när rapporten tar avstamp, har försäkringsvillkoren gång på gång skärpts. Det gäller inte minst sedan ­regeringen Reinfeldt tillträtt.

Större risk att bli sjuk

Grunden för dagens rehabiliteringstrappa är att ersättningen upphör efter en tid, oavsett om den sjuke blivit frisk eller inte. Tillsammans med tuffare tag mot sjuka och deras läkare innebär det självklart att antalet sjukskrivna minskar.

Men rapporten visar också att skillnaden mellan olika ­yrkesgrupper – och mellan kvinnor och män – finns kvar.

Den som arbetar i ett yrke ”utan­ krav på särskild yrkes­utbildning” har i genomsnitt nästan dubbelt så många ersatta sjukdagar som den vars jobb kräver ”teoretisk specialkompetens”. De som arbetar med service, omsorg eller försäljning löper mer än dubbelt så stor risk att bli sjukskrivna som den som har ett ”lednings­arbete”.

Kvinnor mer sjuka

Samtidigt drabbas kvinnor hårdare än män. I alla undersökningens yrken har kvinnorna fler ersatta sjukdagar än männen.

Det är siffror som beskriver ett ojämlikt samhälle, och ett ojämställt samhälle. Ett klassamhälle och ett manssamhälle.

Det skulle inte skada om den politiska debatten ibland handlade om det.

Följ ämnen i artikeln