Sjukförsäkringen fungerar inte alls

Publicerad 2012-09-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Försämringarna av sjukförsäkringen höll så när på att kosta Fredrik Reinfeldt hans jobb i det senaste valet. Anders Borg lär till och med ha bett de moderata riksdagsledamöterna om ursäkt för att han drivit jakten på de sjukskrivna alltför hårt.

Cancersjuka vägrades ersättning och föräldrar tilläts inte sörja sina döda barn. Vi kunde läsa om Jan, 55, som fick veta att han kunde arbeta liggande, och om Inga-Britt, 60, som skrevs in som arbetssökande trots att hennes liv höll på att rinna ut.

Talade om ödmjukhet

I den här mandatperiodens första regeringsdeklaration talade statsminister Reinfeldt om ödmjukhet.

Regeringen skulle ”följa utvecklingen”, sa han. Det har socialförsäkringsminister Ulf Kristersson gjort, och han är inte det minsta ödmjuk.

I Dagens Nyheter skriver Kristersson stolt att ”sjukförsäkringsreformen fungerar”.

I själva verket kommer 2 000 personer under hösten och vintern att kastas ut ur sjukförsäkringen för andra gången. De ska återigen hänvisas till arbets­förmedlingen, som sannolikt återigen kommer att konstatera att de är för sjuka för att arbeta.

Kristersson tror att det kommer att kallas rundgång. Han har alldeles rätt.

Tycker sig se en framgång

Det som gör honom stolt är att de 2 000 ändå är en minoritet av de drygt 14 000 som förlorade sin sjukersättning ny­året 2010. Andra har försvunnit på vägen. Några till studier, andra till arbetslöshet och en grupp till förtidspension. Många har fallit ur systemen.

En del tidigare sjukskrivna har till och med fått något slags arbete. Med de gamla reglerna skulle alla ha ”förblivit sjukskrivna”, enligt ministern.

Kristersson sitter på sitt departement och tittar på sina siffror. Sammantaget tycker han sig se en framgång.

Men problemet med dagens sjukförsäkring – där rätten att vara sjuk begränsas till ett visst antal dagar – har aldrig varit siffrorna. Det har alltid varit människor, och är det fortfa­rande.

Tusentals misslyckanden

Ingen vill att den som kan arbeta ska förvägras stöd och möjlighet att komma tillbaka. Tvärt om.

Debatten handlar om människor som är för sjuka för att arbeta, men som ändå skeppas fram och tillbaka mellan myndigheter och ersättnings­system.

Till och med Kristerssons siffror visar att de kan räknas i tusental. Det är tusentals misslyckanden för regeringens politik.