Rättslöshet bakom McDonaldsskandalen

Skandalen på McDonalds visar vad som händer när löntagarna är rättslösa.

Vi har hört det förut. Arbetserbjudanden som säljs för tusentals kronor, anställda som tvingas betala ockerhyror till sina arbetsgivare och intyg som försäkrar att alla försök att rekrytera personal i Sverige eller Europa misslyckats.

Den här gången handlar det dock inte om någon kvarterskrog eller korvkiosk, utan om Svenska McDonalds. Två chefer är polisanmälda för att ha "sålt" jobb på hamburgerrestaurangen, och på det sättet öppnat dörren till ett svenskt arbetstillstånd.

Företaget underströk i går att det handlar om misstänkt brottslighet. Individer som har brutit mot reglerna, helt enkelt.

Så kan vi naturligtvis se på saken. Men vi kan också se skandalen på McDonalds som resultatet av ett system för arbetskraftsinvandring som ger all makt åt den som kan utfärda ett arbetserbjudande, och som gör den arbetssökande extremt beroende.

Det är de anställdas rättslöshet som gjort skandalen på McDonalds möjlig.

Samtidigt som handeln med hamburgerjobb rullas upp ger sig migrationsminister Tobias Billström åter in i debatten.

Billströms bekymmer handlar dock inte om de McDonaldsanställda.

För två år sedan införde regeringen ett försörjningskrav. Flyktingar som vill ta hit sin familj ska först visa att jobb och bostad är ordnat. Billström tvingades dock acceptera en del undantag, till exempel för barn.

Nu tycker migrationsministern att reglerna är för generösa.

I klartext ska alltså familjerna fungera som gisslan medan de som flytt till Sverige "anstränger" sig för att hitta ett jobb.

Att Billström därmed skulle skapa ännu mer av samma sorts beroende och rättslöshet som ligger bakom skandalen på McDonalds spelar uppenbarligen ingen roll.

Följ ämnen i artikeln