Löfven behöver fler svar om flyktingarna

tog emot 500 flyktingar ”Vi kan lösa nästan allt. Bara vi får veta det i förväg. Men som det har fungerat hittills – så kan vi inte ha det”, sa S-kommunalrådet Åsa Eriksson i Norberg när Aftonbladets ledarredaktion var där i våras och gjorde reportage.

11 september 2015. Flyktingkatastrofen

”Vi kan lösa nästan allt. Bara vi får veta det i förväg. Men som det har fungerat hittills – så kan vi inte ha det.”

Så sa S-kommunalrådet Åsa Eriksson i Norberg när Aftonbladets ledarredaktion var där i våras och gjorde reportage.

Norbergs kommun med 5 000 invånare hade då tagit emot 500 flyktingar. Det t­yckte Åsa Eriksson i grunden var något positivt – men på kort sikt skapade det en omöjlig situation i skolan och i andra ­delar av den kommunala servicen.

Den svenska migrations- och integrationspolitiken har länge dragits med ett systemfel. På riksplanet har regeringen stått upp för humanitet och öppenhet. ­Sedan har Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven låtit Migrationsverket och kommunpolitiker hantera problemen bäst de kunnat.

Fram tills nu har kommunpolitikerna skrikit förgäves om hjälp. I går satte sig ­regeringen och Alliansen äntligen i förhandlingar. Och samtidigt kom ett ­viktigt besked från regeringen, som nu ­föreslår att staten ska höja kommunernas ersättning för nyanlända från 83  100 ­kronor per person till 125 000 kronor.

I går sa också Folkpartiet att de kan ­tänka sig att rösta för en lag som tvingar alla kommuner att ta emot flyktingar.

Det ­hedrar Jan Björklund. Den svenska hållningen, att alla EU-länder måste vara med och ta ­ansvar, medan rika kommuner kan slippa undan, har helt enkelt varit omöjlig att försvara.

Borde bygga egna boenden

Regeringen satsar även på andra insatser, som att stötta organisationer som ­engagerar sig i flyktingmottagningen, ­bättre svenskundervisning och snabbspår till jobb i vissa yrken.

Allt detta är bra. Men samtidigt långt ifrån tillräckligt.

Krigen i Syrien och Irak är inte på väg att ta slut. Vi lever i en tid av migration. Det svenska flyktingmottagandet måste ­ställas om för att klara ett större antal personer under en längre tid. Hela mottagningen måste göras om. I stället för att vara beroende av privata aktörer borde kommuner bygga egna flyktingboenden.

Bostadsfrågan måste tas på mycket ­större allvar, och även om det finns invändningar borde så kallade modulboenden övervägas. Även systemet med eget boende, där den asylsökande eller nyanlände själv väljer var hen ska bo, behöver ­stramas upp.

Beredd att axla ansvaret

Sverige ska vara ett land som står upp för asylrätten, för öppenhet och humanism. För att klara det krävs inte bara fina ord, utan pengar, ansvarstagande och riktiga lösningar på verkliga problem.

Privatpersoner, folkrörelser och civilsamhälle har de senaste veckorna visat att de är beredda att göra sin del för att hjälpa de människor som flytt till Sverige. På många sätt finns redan den nationella samling som statsministern i går efterlyste.

Det som nu krävs är att regering och ­opposition visar att de är beredda att axla det politiska ansvaret.

Förhoppningsvis var gårdagens besked ett tecken på att de äntligen börjat inse det.