Mejla

Ingvar Persson

Beslutet är värt respekt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gymnasieminister Aida Hadzialic har haft ansvaret för ett av regeringenspolitikens tyngsta områden. Nu måste Stefan Löfven snabbt hitta en efterträdare.
Gymnasieminister Aida Hadzialic har haft ansvaret för ett av regeringenspolitikens tyngsta områden. Nu måste Stefan Löfven snabbt hitta en efterträdare.

LEDARE

Politiken är en förtroendebransch. Det innebär hårda, ibland mycket hårda, krav på de personer som tar på sig ett politiskt förtroendeuppdrag. Det gäller inte minst unga kvinnor.

Knappast något uppdrag har större krav än en ministerpost. Allt det där vet gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic.

Tog bilen

Hon säger själv att hon var övertygad om att hon inte bröt mot några regler när hon i torsdags kväll tog bilen hem från en konsert i Köpenhamn. Det är säkert sant. Och ändå visade polisens prov en alkoholhalt på 0,2 promille alkohol, just över lagens gräns för rattfylleri.

Det går naturligtvis att söka både förklaringar och ursäkter. Hadzialics promillehalt låg på gränsen till det tillåtna, hon har inte medvetet kört berusad och det som hänt skulle knappast ha påverkat de beslut hon har att fatta som minister.

Saknar betydelse

Men när allt kommer omkring har inget av det där någon betydelse. Som ansvarig för gymnasieskolan och — inte minst — vuxenutbildningen har Aida Hadzialic haft en nyckelroll i regeringen. Utbildning är regeringens standardsvar på hur arbetslösheten ska minskas och kompetensklyftan slutas.

Och det är just på den frågan Stefan Löfvens regering kommer att bedömas.

Om Aida Hadzialic valt att försöka sitta kvar hade hon gång på gång tvingats svara på frågor om sitt förhållande till alkohol, sitt förhållande till bilkörning och förstås sitt förhållande till lagar och regler. Kanske hade det varit orättvist, men också oundvikligt.

Därför är beslutet att avgå hellre än att bli en belastning för regeringen värt respekt.

Belastning för Löfven

Regeringen och statsministern kan knappast lastas för Hadzialics misstag. Det hindrar förstås inte att hela historien skapar problem för Stefan Löfven. I en annars ganska blek samling statsråd har gymnasieministern varit en av dem som gjort avtryck. Samtidigt har hon alltså haft ett ansvar för ett politiskt nyckelområde.

Nu ska Löfven rekrytera en efterträdare. Det kommer inte att bli ett lätt arbete.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Aida Hadzialic avgår

Aida Hadzialic

Ingvar Persson