Kommunal kongressar i medvind

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

MER ÄN 13 PROCENT PÅ TRE ÅR Kongressen kunde inte börja bättre. I fredags blev avtalet klart för de kommunalanställda och det är ett av arbetsmarknadens bästa.

I? dag öppnar Ylva Thörn fackförbundet Kommunals kongress i Stockholm. Hon gör det som ordförande i Sveriges största fackförbund och som företrädare för några av samhällets viktigaste yrkesgrupper.

Thörn kommer dessutom till kongressen med ett nytecknat avtal. Uppgörelsen med kommuner och landsting, som undertecknades natten till fredag, innebär att förbundets viktigaste krav, ett steg mot en mer rättvis lönesättning för de kvinnliga medlemsgrupperna, tillgodoses.

Ett trendbrott, sa Ylva Thörn i fredags.

Att jämna ut skillnaderna i lön mellan kvinnliga och manliga yrkesgrupper kommer dock att kräva fortsatta satsningar under många år.

Retar många

Avtalet retar säkert gallfeber på somliga, men innebär en seger för år av fackligt arbete med att uppvärdera dem som arbetar med välfärden.

Det Kommunal som håller kongress möter i?dag en delvis annorlunda arbetsmarknad än tidigare. Offentlig verksamhet privatiseras, och tidigare kommunalanställda får nya arbetsgivare. Det ställer nya krav på facket.

Den pågående konflikten om kollektivavtal på Curanda i Nacka kan vara ett tecken på kommande utmaningar.

Vill stryka formulering

Kongressen kommer dock inte bara att bli en manifestation av enighet inför aktuella uppgifter.

Ett av de förslag kongressen ska diskutera handlar om förbundsstadgarnas ändamåls­paragraf. Förbundsstyrelsen vill stryka en klassisk formulering om att verka för en ”samhällsutveckling på demokratisk socialistisk grundval”.

I? stället föreslås en längre text som handlar om att tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och i samhället. Det innebär enligt förslaget bland annat generell välfärdspolitik, social rättvisa och full sysselsättning?–?liksom god arbetsmiljö, inflytande och möjligheter till utbildning.

Förmodligen ungefär vad de flesta alltid menat med ”demokratisk socialism”.

Fackföreningsrörelsen anklagas ibland för att vara politiserad, nu senast av Svenskt Näringslivs Urban Bäckström. Märkligt nog handlar debatten nästan alltid om LO.

Det är inte LO som leds av före detta politiker. Det gör däremot Svenskt Näringsliv och tjänstemännens två centralorganisationer.

Banden tas för givna

Samtidigt är banden mellan det socialdemokratiska partiet och LO:s förbund starka. Så starka att de ibland tas för givna.

Det ska de inte göra, vare sig från socialdemokratins eller från facket sida.

Därför är det bra att Kommunal, vid sidan av de dagsaktuella uppgifterna, också diskuterar innehållet i förbundets samhällsvision.

Det är nämligen förutsättningen för att landets största fackförbund ska fortsätta att spela en roll i samhällsutvecklingen. Men också för en levande samverkan mellan arbetarrörelsens fackliga och politiska gren.

IP

Följ ämnen i artikeln