Fördelar (m)era åt de som redan har

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den politiska debatten handlar inte bara om olika förslag. Lika ofta är den en kamp om dagordningen, en fråga om vad som alls diskuteras.

För socialdemokraterna har tiden efter valförlusten gått i omprövningens tecken. Fem arbetsgrupper har fått mandat att förnya politiken när det gäller jobben, välfärden, utrikespolitiken, miljön och skolan.

Trots att det är områden där arbetarrörelsen traditionellt dominerat debatten har svaren alltför ofta saknats de senaste åren.

På en punkt handlar den socialdemokratiska omprövningen dock om att återknyta till traditionen. Det gäller fördelningspolitiken.

Kraftig omfördelning

Regeringspolitiken innebär, inte överraskande, en kraftig omfördelning. Mest gynnas de som har högst inkomster och störst förmögenheter, minst de som har minst marginaler.

Anders Borg och hans ministerkollegor bedriver en kraftull fördelningspolitik. Ändå är det inte något de gärna talar om. I stället beskrivs förändringarna som ett sätt att driva på sysselsättningen, underlätta situationen för småhusägare eller skapa nya investeringar.

Bilden av arbetslöshet, sjukdom och fattigdom kläs dessutom gärna i moraliserande termer.

Ska klyftorna i samhället diskuteras blir det en fråga för oppositionen.

Helt nytt skattesystem

Svaret är inte att på varje punkt söka återupprätta de system som nu förändras. Däremot att till nästa val kunna presentera en sammanhängande politik för rättvisa. Just därför är det så viktigt att socialdemokraterna gör allvar av Pär Nuders planer på ett helt nytt skattesystem till valet 2010.

Fördelningsfrågorna är politikens centrum, och i opinionen finns en stabil grund för minskade klyftor.

Just därför tycks det ligga i regeringspartiernas intresse att undvika att diskutera rättvisa. Och i oppositionens att ständigt påminna om att politiken kan användas för att minska klyftorna.

IP

Följ ämnen i artikeln