Det är så sjukt fel inom vården

Författaren Bodil Malmsten vårdas på Karolinska sjukhuset i Stockholm för cancer. Samtidigt som notan för Nya Karolinska slutar på minst 52 miljarder tvingas det gamla sjukhuset skära ner.

Författaren Bodil Malmsten har cancer.

Hon har varit sjuk sedan 2013, men det är först nu hon går ut med sjukdomen på sin blogg. Vem som helst kan få cancer, skriver hon. Buddister, akademiledamöter, lokalvårdare och världens rikaste vegan Linda McCartney.  Jacqueline Kennedy och Steve Jobs fick också cancer.

Precis som Bodil Malmsten.

Hon vårdas på Karolinska sjukhuset i Stockholm och hon är förbannad. Hon ser nedskärningarna inom sjukvården och vill att vi journalister ska skriva. ”Ta fram berättelsen om kostnaden för Nya Karolinska jämfört med utgiften för cancersjuk­vården på Gamla Karolinska.”

Bodil Malmsten önskar sig ett riktigt gräv och visst vore det välkommet.

Bara i år måste Karolinska sjukhuset spara en halv miljard. Nästa år kommer Nya Karolinska stå klart och den notan slutar på minst 52 miljarder. Det är sjukt mycket pengar och en del av dem kunde ha gått till de cancerdrabbade.

I stället hamnar pengarna hos storbolagen Skanska och Innisfree som via sitt projektbolag Swedish Hospital Partners slussar dem vidare till Luxemburg för att slippa betala skatt. Svenska skattepengar som skulle ha gått till sjukvård går i stället till bolag som gör allt får att slippa betala skatt.

Hur kunde det bli så fel?

Från början var landstingspolitikerna i Stockholm ganska eniga om att bygga det nya sjukhuset. Den borgerliga majoriteten beslöt sedan att sjukhuset skulle byggas i samverkan med privata företag. Konkurrensen skulle pressa kostnaderna, menade sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt. Trots att hon bara fick in ett enda anbud valde hon att köra ändå. För borgerliga politiker är privatiseringen ofta själva målet.

Skanska och Innisfree fick jobbet utan någon som helst konkurrens. I avtalets 52 miljarder ingick då ingen sjukvård, den kommer till. Dessutom blir det nya sjukhuset mindre än det gamla.

Medan Stockholms invånarantal ökar väljer alltså Alliansen att minska antalet sjukvårds­platser. Läget är redan akut, cancersjukvården är underdimensionerad precis som akutmottagningarna. Personalen flyr och lätt desperat tvingas nu landstinget ta till innovativa nyheter som läkarlösa undersökningar och vård i mobilen eller via Skype.

Bodil Malmsten har rätt. Det finns så mycket att gräva i och det kan drabba vem som helst.

Följ ämnen i artikeln