Krisen gör valet ännu viktigare

Möts i debatten Socialdemokraternas Mikael Damberg och Moderaternas Fredrik Reinbfeldt möts i riksdagens debatt i dag. Eftersom Stefan Löfven inte är invald riksdagsledamot får Damberg stå i talarstolen

17 oktober 2012

Partiledardebatten

De senaste veckorna har varslen från exportindustrin duggat tätt. Hos SSAB i Borlänge, Volvo i Säffle och på glasbruken i Småland kommer människor att förlora sina jobb. I Göteborg stannar bandet på Volvo personvagnar en vecka under hösten.

Krisen i den europeiska och globala ekonomin påverkar Sverige och vardagen för tusentals människor just nu.

Det är mot den bakgrunden dagens partiledardebatt i den svenska riksdagen hålls. En debatt som – även om Stefan

Löfven saknas – borde ge besked om skillnaderna i svensk politik just nu.

Vill ge ungdomar utbildning

Det finns nämligen skillnader, även om politiker och politiska kommentatorer gör vad de kan för att försöka sudda ut dem. De senaste sex åren har den svenska politiken handlat om ökade klyftor och ett krympande utrymme för gemensamma lösningar. Det har varit jobbskatte­avdrag och rut-tjänster.

Det är den färdriktningen oppositionen utmanar.

Det handlar om jobben. Regeringen satsar på omfattande och dyra stöd till hela branscher och hoppas att det ska skapa arbetstillfällen. Det kostar minst en miljon per jobb och år.

Oppositionen anser att pengarna kan användas bättre; i en satsning på att ge ungdomar utbildning eller praktik, i utbildning till bristyrken och genom att ersätta det förnedrande fas 3-systemet med riktiga jobb.

Det handlar om möjligheten till omställning.

Regeringen – eller i vart fall Moderaterna – menar att a-kassa och sjukförsäkring gör människor lata. Anders Borg har till och med vågat sig på att sätta ett pris på en höjning av a-kasseersättningen. 30 000 jobb skulle det kosta, enligt finansministern.

Oppositionen – och allt fler andra i det svenska samhället – anser att urholkningen av trygghetssystemen nu gått så långt att de hotar det svenska samhällets omställningsförmåga, och naturligtvis enskilda människors vardag. Arbetslöshet ska bekämpas med utbildning, matchning och stöd, men inte genom att göra människor fattiga.

Bättre villkor i a-kassan

Därför vill till exempel Socialdemokraterna förbättra villkoren i a-kassan och höja ersättningstaket i sjukförsäkringen.

Skillnaderna handlar också om skolan. Elever, föräldrar och lärare har varit utsatta för en spärreld av politiska förslag. Under tiden har resultaten fortsatt att försämras. Jan Björklund har till och med tillsatt en utredning för att svara på frågan om när det ska vända.

Socialdemokraterna vill satsa på mindre klasser, läxhjälp och utbildning av lärare.

Kristider betyder inte att de politiska skillnaderna suddas ut. De betyder bara att valet av politik blivit ännu viktigare.

Följ ämnen i artikeln