Motståndet i Iran lever fortfarande

14 juni 2013

Iranska valet

I dag håller den islamiska republiken Iran ”val”. Temperaturen i huvudstaden ­Teheran ligger i dessa dagar kring 35 grader. Om en månad är det ännu varmare. Men den politiska temperaturen överträffar redan alla förväntningar.

Iran är ingen demokrati. De valda ­organen, president och parlament, har begränsad makt. Ytterst styr den högste ledaren för revolutionen ayatolla Ali Khamenei, som är vald på livstid.

Valet i dag är heller inget fritt val. Regimen­ beslutar vilka som har rätt att ställa upp och väljarna kan därför bara välja mellan kandidater lojala med den nuvarande ledningen.

Resultatet redovisades förtidigt

Som om inte detta vore nog brukar regimen dessutom fuska. I valet 2009 hade regimen bestämt att den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad skulle väljas om mot den mer reformsinnade motkandidaten Mir Hossein Mousavi. När Mousavi av allt att döma fick betydligt fler röster förklarades ändå Ahmadinejad som segrare. Valresultatet redovisades redan före vallokalerna hade stängt.

Då folket gick ut på gatorna och protesterade mot det stulna valresultatet slog regimens säkerhetsapparat ner all opposition med våld.

Ett nytt hopp väcktes

I upptakten till dagens val var intresset lågt. Så anmälde plötsligt den tidigare presidenten Hashemi Rafsanjani intresse. Det blåste nytt liv i oppositionen och ett hopp väcktes. Rafsanjani är ingen demokrat och själv en del av regimen men han blev underkänd som kandidat i alla fall. Den närstående Hassan Rohani blev dock godkänd och får alltså ställa upp. Han är knappast heller någon reformist men har fått stöd från starka krafter i landet som är oppositionella mot regimen.

I Iran är kritik av makthavarna i vanliga­ fall i stort sett omöjligt i den censurerade pressen och tv:n. Men Hassan Rohanis valmöten och dynamiken kring valet används nu för att föra fram långtgående krav på demokrati.

Mot Rohani står fem konservativa kandidater med regimens utvalda segrare Saeed Jalili i spetsen.

Politiskt handlar valrörelsen främst om inrikesfrågor och ekonomi. Iran är illa ute, valutan har förlorat stort i värde och de internationella sanktionerna biter hårt.

Så länge inte Iran lägger ner det världen uppfattar som försök att skaffa sig kärnvapen kommer sanktionerna och den negativa utvecklingen bara att fortsätta. Iran spelar i dag en aktiv roll i inbördeskrigets Syrien och utgör ett tydligt hot mot Israel.

Hoppet: Lite fusk

Det hoppfulla i Iran är att motståndet mot regimen lever trots decennier av förtryck. Det krävs mod för att stå upp mot så hänsynslösa makthavare.

I det korta perspektivet står hoppet till att regimen inte klarar att fuska tillräckligt mycket.

Följ ämnen i artikeln