Låt pappor vara pappor

Delad föräldraförsäkring är den viktigaste reformen för jämställdhet

Idag tas majoriteten av föräldradagar och ledighet för vård av sjukt barn ut av mammor. Det cementerar ojämställda könsroller vilket drabbar barnen.

I dag infaller Fars dag. Delvis ett kommersiellt jippo men även ett tillfälle att reflektera över hur rollen som pappa just nu förändras.

I en intervju i Dagens Nyheter i dag argumenterar Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdelena Andersson dagen till ära för delad föräldraförsäkring.

– Det är en reform som skulle förändra maktförhållandena både i familjen och i samhället, säger hon.

Frågan är känslig inom Socialdemokraterna eftersom man är rädd att förlora röster. Samtidigt är den helt avgörande för om vi ska nå ett jämställt samhälle.

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, som i början av november presenterade färsk statistik har Sverige ganska långt kvar dit.

I dag tar kvinnor ut 76 procent av föräldraförsäkringen och majoriteten av ledigheten vid vård av sjukt barn.

Det bidrar till att kvinnor systematiskt halkar efter i löneutveckling, får stå tillbaka i karriären och förlorar inflytande i samhället. Många vittnar om hur arbetsgivare väljer bort unga kvinnor eftersom de "vet" att de ändå kommer skaffa barn och bli mammalediga så fort de får ett fast jobb.

Innan första barnet kommer upplever sig många par jämställda. Men via ett ojämställt uttag av föräldraförsäkringen återgår man snart till gamla könsroller. En tredjedel av kvinnorna arbetar sedan deltid mot bara var tionde man. Löneskillnaderna består hela vägen till pensionen.

Förmodligen är en delad föräldraförsäkring den enskilt viktigaste åtgärden för att uppnå ett mer jämställt arbetsliv.

Men det är också en fråga om att förändra normer och värderingar i samhället. Barn har rätt till båda sina föräldrar och rimligen borde den skattefinansierade föräldraförsäkringen utgå från barnets perspektiv.

När konservativa debattörer argumenterar mot en delad föräldraförsäkring är det ofta föräldrarnas valfrihet som står i centrum. Men är det verkligen rimligt att man kan välja bort barns rätt till tid med sina pappor?

Det är ju i klartext den rätten Kristdemokrater och andra försvarar. Rätten för mamma att vara mamma, men inte för pappa att vara pappa. Och aldrig barnets rätt till båda föräldrarna.

Frågan om jämställdhet är också större än den enskilda familjen. Barn har rätt att växa upp i ett samhälle där alla är lika mycket värda, där varken män eller kvinnor missgynnas på grund av sitt kön.

Därför är Magdalena Anderssons utspel så viktigt. Nu väntar vi bara på resten av Socialdemokraterna.

Följ ämnen i artikeln