Jaktens framtid berör alla miljöintresserade

På tisdag skriver vi den 16 augusti. För de flesta är det knappast ett datum av särskild betydelse.

För landets jägarkår är dock just den 16 augusti ett viktigt datum. Då blir det nämligen tillåtet att jaga råbock, alltså hornbärande rådjurshanar. Det är en jakt med många restriktioner. Hund får inte användas, så det handlar om att smyga och vaka på bockarna.

Upp i gryningen

På tisdag kommer många jägare att gå upp i gryningen för att försöka få en råbock på kornet. Det är svårare än den som vant sig vid villaområdenas halvtama tulpantjyvar kan tro.

Bockpremiären räknas ofta som själva starten på en ny jaktsäsong, en inledning som följs av fågeljakter, älgjakter och kanske jakt på en eller annan hare. Och det är faktiskt ett slags folkrörelse i vårt land.

Visst, det förekommer att människor drar till skogs utrustade som invånarna på Downton Abby. Men för de allra flesta av landets kanske 300 000 jägare handlar det om att bruka och vistas i den natur som omger oss. Att vara jägare är också viltvård, och att förvalta en resurs på bästa sätt.

Begränsa skador

Dessutom handlar det om skyddsjakt för att begränsa skador eller stoppa skadliga arter från att etablera sig. Och det handlar om eftersök, till exempel efter trafikolyckor.

Det finns ett gammalmodigt, men vackert, ord för det. Almogejakt.

Jakten är, tillsammans med sådant som sportfiske, svampplockning och fjällvandringar, en viktig förklaring till svenska folkets miljöengagemang. För den som jagar, fiskar eller plockar bär kommer miljöfrågorna alltid att vara konkreta.

Alla som vill jaga i Sverige måste lösa ett statligt jaktkort för 300 kronor. Försäljningen av kort skulle därför kunna vara en termometer på hur det står till i skogen, och sedan 2012/2013 har antalet sålda kort minskat med nästan 10 000. Ingen dramatik kanske, men oroande om det skulle vara en trend.

Allt fler utbildar sig

Å andra sidan går allt fler igenom den utbildning som leder till jägarexamen och möjlighet att ansöka om vapenlicens. Och på TV visas serier där matjournalister från Stockholm lär sig jaga.

Naturvårdsverket ska nu tillsammans med de stora jägarorganisationerna undersöka vad som hänt. Minskar antalet jägare? Är de som jagar utan rätt tillstånd? Eller finns det någon annan förklaring?

Svaren är faktiskt viktigt för alla som bryr sig om den svenska miljön.

Följ ämnen i artikeln