Sverige drar en gräns för terror

DÖMDES TILL LIVSTID Två svenska män, 30-årige Al Amin Sultan och 32-årige Hassan Al-Mandlawi (på bild) från Göteborg dömdes i går till livstids fängelse för terrorbrott i Syrien 2013. Domslutet kan vara en av de viktigaste på mycket länge.

15 december 2015

Terrorbrott

I går dömde Göteborgs tingsrätt två män, 30 och 32 år gamla, till livstids fängelse för terrorbrott i Syrien. Det kan vara ett av de viktigaste domsluten i vårt land på mycket länge. Att många av de svenskar som reser till Syrien för att ansluta sig till IS begår ­allvarliga brott är egentligen en självklarhet. IS har byggt sitt inflytande på brutalt våld mot befolkningen, och de som slåss för organisationen deltar i terrorn. ­Naturligtvis borde brottslingarna straffas när och om de kommer tillbaka till Sverige.

Svårt att bedriva utredning

Problemet är att terrorn utövas i ett krigsområde. Svensk polis har knappast några möjligheter att bedriva utredningar i Syrien. Ofta saknas både bevis och vittnen, och i ett rättssamhälle kan det betyda att brottslingar går fria. Att de båda göteborgarna kunde fällas beror till stor del på att de själva spelat

in mordet och behållit en kopia. Det kan verka märkligt, brottslingar brukar ­knappast dokumentera sin verksamhet.

För terroristerna är dock just bilderna viktiga. Själva syftet med brottet är att skapa skräck, filmer och bilder har blivit det perfekta verktyget.

Men nu slår det alltså tillbaka. Den film som utgjort åklagarens viktigaste argument visar enligt domen inte bara de ­åtalades del i mordet utan dessutom att syftet varit att just skapa skräck, alltså ­terror.

En signal om konsekvensen

I bästa fall innebär gårdagens dom att det upprättas ett slags gräns för hur IS och andra terrororganisationer kan uppträda. Det ska inte vara möjligt att gå runt i ett svenskt bostadsområde och skylta med avskyvärda brott. Livstidsdomarna är också en signal till alla, inte minst i Göteborgs förorter, som sett hur unga människor har givit sig av för att slåss för IS eller andra terrorgrupper. Risken finns förstås att de som ­kommer tillbaka får ett slags status som i sin tur kan leda till att andra rekryteras. Förhoppningsvis innebär både rättegången och gårdagens domar att den ­risken minskar.

Ygeman vill att lagen skärps

Domarna kommer förstås att över­klagas. De båda dömda hävdar själva att de inte varit med om morden och att det inte är de som syns på åklagarens filmer. De har rätt att få den saken prövad igen, det är så ett rättssamhälle fungerar. Anders Ygeman förklarade redan i går att lagstiftningen mot terrorresor behöver skärpas. Förmodligen har han rätt, men går­dagens dom visar att det redan i dag går att lagföra och döma terrorister som ­begått brott i krigsområden.