Tack för att Bodström inte blir landshövding

I dag var det meningen att Stockholm skulle få en ny landshövding. Den första november skulle den tidigare justitieministern, författaren och fotbollsspelaren Thomas Bodström ha intagit Länsstyrelsens lokaler på Regeringsgatan i Stockholm.

Så hade regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi bestämt i slutet på augusti.

Stark kritik

Efter stark kritik mot Bodströms roll i skandalen kring pensionsbolaget Allra, bland annat på Aftonbladets ledarsida, ändrade sig Shekarabi i oktober. Som tidigare styrelseledamot i, och galjonsfigur för, ett företag som misstänks för brott mot svenska pensionärer hade han förbrukat sitt förtroende, menade vi och många med oss.

Det är möjligt att Bodström aldrig var någon särskilt aktiv ledamot i styrelsen, men med sitt namn gav han legitimitet åt ett skurkbolag.

I dag är nog Shekarabi glad att han ändrade sig. När Bodström skulle ha börjat sitt nya jobb sitter två av de högsta cheferna i Allra sitter häktade. Ytterligare en är häktad i sin frånvaro och ekonomisidorna kan berätta om hur direktörer och ägare berikat sig på pensionärernas bekostnad.

Svårt att förklara

Det hade, för att uttrycka det milt, varit svårt för civilministern att förklara hur en av Allras tidigare styrelseledamöter skulle kunna vara statens högste representant i huvudstaden.

Svenska Dagbladet ville häromdagen göra en poäng av att många landshövdingar har en bakgrund i politiken. Flera har, precis som Bodström, till och med sina sympatier i något av de rödgröna regeringspartierna.

Men Bodströms problem är inte att han varit politiker. Problemet är att han gav sig in i en direktörsvärld utan att kunna skilja skurkar från hederligt folk.
Och då kan man faktiskt inte vara landshövding.