Det får inte hända

Förutsättningarna för en säker arbetsmiljö har förändrats. Därför måste arbetsmiljöarbetet utvecklas.

Precis innan klockan blev nio i dag rasade 50 ton stål på bygget av Fortums värmeverksbygge i Hjorthagen utanför Stockholm. Två personer är döda, och en svårt skadad. En fruktansvärd tragedi.

Krishanterare ska hjälpa de anställda, nästan 800 personer.

Dödsolyckan på värmeverksbygget utanför Stockholm kommer att utredas i detalj. Polisen och Arbetsmiljöverket kommer att kopplas in. Ritningar och material kommer att granskas. Arbetsrutiner och kvalitetskontroller ska utvärderas och ansvaret klarläggas. Men det är långtifrån säkert att någon till sist kan ställas till ansvar. Bara några få procent av de anmälda arbetsplatsolyckorna leder till en fällande dom.

Familjer och vänner

Fram till och med i oktober i år har 42 personer omkommit på svenska arbetsplatser. Under förra året dödades 48. Människor som hade familjer och vänner och som plötsligt en dag inte kom hem från jobbet.

Under förra året inträffade dessutom 32 000 arbetsplatsolyckor som ledde till så allvarliga skador att människor tvingades sjukskriva sig från jobbet.

Det finns en tradition att bygga på i svenskt arbetsmiljöarbete, en tradition som handlar om starka fackliga organisationer, arbetsgivare som visar ansvar och en myndighet med djupa kontakter in på arbetsmarknaden. Och naturligtvis om skyddsombuden.

Det är en tradition att bygga vidare på.

Nya förutsättningar

Men sanningen är att förutsättningarna för att skapa en säker arbetsmiljö förändrats. Kraven är högre, liksom tempot. Dessutom är arbetsplatser - inte minst i byggbranschen - ett gytter av entreprenörer och underentreprenörer, ofta från andra länder.

Många gånger är det just dessa som gör de mest riskfyllda jobben.

Den nya regeringen har lovat en satsning på säkrare arbetsplatser. Arbetsmiljöverket får mer pengar, liksom organisationen med regionala skyddsombud. Forskningen ska byggas upp efter de senaste årens nedrustning.

Det är en början.

För människor som har gått till sitt arbete ska veta att de kan komma hem när arbetsdagen eller arbetspasset är över. Och inga familjer ska drabbas av beskedet att en far, mor, son eller dotter dödats på en svensk arbetsplats.

Något annat går helt enkelt inte att acceptera.

Följ ämnen i artikeln