Slaget om arbetarna

Publicerad 2011-04-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

skriker efter kompetens Konjunkturen håller på att vända och företagen behöver personal igen. Men ett av de stora problemen för den svenska ekonomin just nu är bristen på kvalificerad arbetskraft.

11 APRIL 2011. Konjunkturen

Nyligen annonserade Volvo personvagnar nyanställningar. Omkring 1 000 nya medarbetare behövs de närmaste åren, ­bara i Sverige. I första hand blir det om jobb för ingenjörer, ­specialiserade saker.

Volvo kommer inte att vara ensamt. Siffror från SCB visar optimism i de stora företagen, och störst är den just i verkstadsindustrin.

Behov av rekrytering

Trots krisrubrikerna från Trollhättan seglar faktiskt svensk industri i medvind.

Svenskt näringsliv pekar ut bristen på kvalificerad arbetskraft som ett av de stora problemen för den svenska ekonomin. I en rapport med den svengelska titeln ”Missmatch” konstaterar arbetsgivarna att konjunkturen bromsas när arbetslös­heten består, samtidigt som ­företagen har rekryteringsbehov.

Kön av arbetslösa är längre, men i verkligheten har utbudet av arbetskraft inte blivit större.

Det är nu inte så konstigt. ­Anders Borgs tolkning av ”arbets­linjen” har gått ut på att skapa den kön. Sjuka och ­arbetslösa har med ekonomiska bestraffningar fåtts att söka jobb de inte kan få, samtidigt som vuxenutbildning och aktiva arbetsmarknadspolitiska ­åtgärder har minskat.

Ställer större krav

Nu hoppas Borg att arbets­givarna ska visa ”öppenhet” och anställa unga arbetslösa i stället för att konkurrera om det TCO har kallat ”superarbetskraften”. Erfararna men unga, hungriga men ändå mogna och framför allt med en modern och gedigen utbildning.

Det kommer nog inte att ­inträffa.

Samtidigt som arbetsgivarna ställer större krav på personalens kunskap och erfarenhet vill de nämligen ta allt mindre ­ansvar.

När Volvo AB – alltså inte person­bilstillverkaren – i förra veckan höll bolagsstämma demonstrerade anställda. De protesterade mot att företaget hyr in personal i stället för att anställa.

Och Volvo är inte det enda ­företag som väljer inhyrning ­eller tidsbegränsade anställningsformer. I sitt senaste nummer visar LO-tidningen att ­visstidsjobben står för hela ­ökningen av sysselsättningen i industrin.

Arbetslinjen fungerar inte

Det betyder otrygghet för de anställda, men också ett långsiktigt problem för samhället. De tillfälligt anställda får sällan del av personalutbildning eller möjlighet att utveckla den expert­kunskap som kräver tid.

Och varför skulle någon ­satsa tid och pengar på en utbildning om resultatet i bästa fall blir ett tillfälligt jobb?

Anders Borgs arbetslinje fungerar inte. Utan en aktiv ­arbetsmarknadspolitik, utbildningsinsatser och effektiva medel för att få arbetsgivarna att ta större ansvar blir resultatet det vi nu ser.

Otrygghet och fortsatt ­arbetslöshet, samtidigt som företagen skriker efter kompetens.