Ge fler flyktingar en väg till Sverige

Bra att Syrienflyktingarna får stanna, men vi måste riva fästning Europa

Flyktingvåg Nu är två miljoner på flykt från Syrien. En stor del av befolkningen är internflyktingar. Nu måste Europa hjälpa till för att undvika en fullständig humanitär genomklappning.

I dag rapporterade Ekot att alla syriska flyktingar i Sverige nu får permanent uppehållstillstånd. Det handlar om 8 000 personer som nu bland annat kommer att få ta hit sina familjer.

Det är ett bra beslut som visar att Sverige har ambitionen att värna asylrätten. Men det kommer inte att räcka i ljuset av den tragedi som nu eskalerar i Syrien.

Ny flyktingvåg

FN, och internationella hjälporganisationer, förbereder sig nu för en ny flyktingvåg efter gasattacken och USA:s förväntade militära insats. Enligt FN:s flyktingorgan, UNHCR, har två miljoner redan flytt från Syrien. Flest, 700 000, är i Libanon medan Turkiet och Jordanien tagit emot en halv miljon flyktingar var. Dessutom är en stor del av befolkningen internflyktingar i Syrien.

FN vädjar

Förra veckan vädjade UNHCR till Europa att ta emot fler flyktingar för att lätta på tycket i grannländerna.

– Det här är en extraordinär situation och vi måste tänka nytt, sa Markku Aikomus, talesperson på UNHCR:s kontor i Stockholm till Ekot.

Hittills har Europa tagit emot ungefär 40 000 personer, vilket är en mycket liten andel av det totala behovet. Inför risken av en snar humanitär genomklappning måste även Europa, och Sverige, ta ett större ansvar.

Fler kvotflyktingar

Problemet i dag är att det nästan inte finns några lagliga vägar hit. Vi har effektivt byggt ett "fästning Europa" med hårda yttre gränskontroller just i syftet att stoppa flyktingar.

Sverige behöver nu påverka övriga EU-länder både att följa det svenska exemplet och ge alla permanent uppehållstillstånd och öka möjligheterna för fler att komma hit. Även Sverige bör öka mottagandet av flyktingar direkt från området, exempelvis via systemet med kvotflyktingar där personer hämtas direkt från flyktinglägren.

Krigets skugga

Världens strålkastare riktas nu på mot USA:s kongress. Media fylls av rapporter om hangarfartyg och andra stridskrafter som flyttas till området. Inbördeskriget har nu varat i två och ett halvt år, just nu finns inget slut i sikte.

Den stora politiken är viktig. Men människorna på marken är också viktiga. Och för dem blir situationen allt värre. Enligt FN är hälften av flyktingarna barn, de flesta under 11 år. Det är deras perspektiv vi borde ha, det är dem vi måste hjälpa.

Sverige kan hjälpa. Vi har kunskapen och resurserna.

Frågan är om vi vill.

Följ ämnen i artikeln