Grattis till studenten och arbetslösheten

Uppdaterad 2015-06-15 | Publicerad 2015-06-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dagarna tar tusentals ungdomar studenten. Städerna fylls av lyckliga sommarfirare och medan solen åter skiner över landet flödar champagnen. Men om studenten är en glädjens dag blir baksmällan desto värre.

För studenterna är inte sommarlovet längre en välbehövd paus inför nästa läsår - det är starten på ett långt arbetsliv. I år står dock 153 700 av Sveriges ungdomar helt utan jobb. Det motsvarar närmre 23 procent. För många skulle ett första sommarjobb vara bästa chansen att få en fot in på arbetsmarknaden.

Många får inget jobb

Men även om det i år erbjuds rekordmånga sommarjobb öronmärka för ungdomar - hela 85 000 inom kommun och landsting - är det många som aldrig får något.

Ett av problemen är att studenterna också har sommarledigt och är i stort behov av arbete för att få ihop sin ekonomi.

Enligt en rapport från SACO Studentråd har antalet sommarkurser som universiteten erbjuder halverats sedan 2010. Då fanns 775 kurser att välja bland, i dag bara 381. Det är en olycklig trend. För om studenterna kunde läsa relevanta kurser även under sommaren skulle de inte bara sluta konkurrera med de unga om jobben, de skulle också kunna ta sin examen snabbare och kliva in på arbetsmarknaden tidigare.

Tretton miljoner

I Stockholm har den rödgrönrosa majoriteten satsat drygt tretton extra miljoner på sommarjobb för ungdomar. Det är en bra start. Men det finns bättre exempel. I de socialdemokratiska kommunerna Nynäshamn och Sundbyberg erbjuder man sedan flera år tillbaka sommarjobb till alla ungdomar. Det vore inte för mycket begärt att kräva att alla kommuner följer den modellen.

För jobb till alla unga vore sommargåva bättre än solsken.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln