Snart blir Stockholm ett reservat för rika

Jan Björklund tog Östberga i södra Stockholm som exempel när han valdes till folkpartiets ordförande. Nu får hyresgästerna köpa sina hus, berättade Björklund på stämman. En seger för alliansens politik mot segregationen.

Ja, fler bostadsrätter har det blivit i miljonprogramshusen. Jag tittar in i några av portarna. Där sitter anslag om ombildningarna, påfallande ofta undertecknade av de mäklarfirmor som gjort en bra slant på affärerna.

Det tar tio minuter att köra bil från Östberga till Stockholms city en dag utan köer. Förr eller senare blir lägenheterna riktigt attraktiva.

Frågan är vem som bor kvar då. Hur det går med månadsavgifterna när de slitna husen måste renoveras återstår att se.

Men bryter ombildningarna verkligen segregationen, som de borgerliga politikerna hävdar?

Östberga har redan många bostadsrätter. Problemet är den osynliga men skarpa gränsen mellan HSB-föreningen i den gamla delen och Nya Östberga med hyresrätter. Den som vill ha bättre sammanhållning kan börja med att knyta ihop de olika delarna bättre.

Integration handlar också om var det byggs hyresrätter för dem som inte kan låna miljoner till en ny bostad.

Nära Östberga ligger det trendiga Årsta. Det moderata stadsbyggnadsrådet Mikael Söderlund satte stopp för nya hyresrätter där, på en väg som blivit överflödig när Södra länken öppnat.

I stället planerar allianspartierna att fylla den gröna lungan Årstafältet med hus. "Till övervägande delen bostadsrätter", som det heter i förvaltningarnas tjänsteutlåtande.

Hyresrätterna ska kanske byggas någon annanstans?

Jag tar en vårpromenad mot det välmående Stureby. Fågelkvittret blir starkare när jag närmar mig villaträdgårdarna.

Den gamla eken som varit traktens favoritklätterträd är nu inhägnat av ett privat staket. Här och där har nya småhus växt upp med lika prunkande blomplanteringar som vid de äldre grannvillorna.

De hyresrätter som funnits i Stureby försvinner i snabb takt. För ett halvår sedan var trapphusen fulla av Hyresgästföreningens kallelser till protestmöten. Nu konstituerar sig styrelserna i de nya bostadsrättsföreningarna, även här med benäget bistånd av mäklarfirmorna.

"Vi behöver en större uppblandning av boendeformerna", sa Mikael Söderlund till Svenska Dagbladet i lördags. För moderaterna betyder det sällan fler hyresrätter i rikare stadsdelar.

Statistiken talar samma språk som min promenad. Andelen nya hyresrätter i huvudstaden faller snabbt. Söderlunds "uppblandning" är nyspråk för att bara den som har råd med en bostadsrätt ska kunna bo i Stockholms stad.

Nyligen presenterade länsstyrelsen i Stockholm årets bostadsenkät. De flesta av länets kommuner berättar att det är brist på bostäder. Ungdomar och flyktingar är två grupper som har svårt att hitta tak över huvudet.

Var ska de bo?

Tydligen inte i Stockholms stad.

Kanske ökar det allianspartiernas chanser att vinna kommande val. Men Jan Björklunds och Mikael Söderlunds högtidstal om att bryta segregationen passar bättre på partimöten än i verkligheten.

Följ ämnen i artikeln