Frid och fröjd i salladsbaren?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

KAMPEN OM AVTALET Göteborgsrestaurangen Wild n Fresh vägrade skriva kollektivavtal för sina anställda. I december 2006 utlyste facket blockad mot restaurangen. Mikael Mossberg var strejkvakt.

Konflikten på salladsbaren Wild´n Fresh i Göteborg är över. I går ansökte de nya ägarna om medlemskap i arbetsgivarorganisationen Sveriges Hotell och restaurangföretagare. Därmed kommer de anställda att omfattas av branschens avtal, det facket hela tiden haft som krav.

Konflikten vid den numera riksbekanta salladsbaren kan inte betraktas isolerat. Den växte fram som en konsekvens av att Hotell- och restaurangfacket hävdade grundläggande spelregler på svensk arbetsmarknad.

En olycklig konflikt

Fackets kampanj för kollektivavtal innebar att 49 restauranger bara i Göteborgs Linnéstad tecknade avtal under år 2006. För de anställda innebar det tryggare villkor, bättre löner och försäkringar. För företagen att villkoren blev mer rättvisa i den stenhårda konkurrens krogvärlden innebär.

När ägarna till Wild´n Fresh som det femtionde företaget vägrade acceptera branschens avtal ställde de sig också i vägen för möjligheten att skapa rimliga anställningsvillkor för anställda på den tredjedel av krogarna som saknar avtal.

Därför blev konflikten oundviklig, om också olycklig. Precis det Hotell- och restaurangfacket nyligen konstaterade i en utvärdering.

Det handlade om att försvara en svensk arbetsmarknadsmodell.

De senaste åren har olika intressen i det närmaste tävlat om att bekänna sig till det svenska kollektivavtalssystemet. Reaktionerna på fackets blockad mot salladsbaren gör dock att frågan måste ställas: Hur djupt går till exempel Svenskt Näringslivs lojalitet mot kollektivavtalen?

Starka reaktioner

Konflikten i Göteborg har oblygt använts som slagträ i Svenskt Näringslivs kampanj mot de fackliga organisationernas konflikträtt. En kampanj vars mål går betydligt längre än att skriva ut frisedlar åt enskilda småföretagare.

Att borgerliga ungdomspolitiker och liberala redaktörer bryter ut i otidigheter som reaktion på en facklig blockad är inte förvånande. Att företrädarna för arbetsgivarsidan gör samma sak är betydligt allvarligare.

Fram med champagnen

Den fackliga organisationen har redan självprövande dragit slutsatser av konflikten. Hotell- och restaurangfacket konstaterar att kontakten med arbetsgivare måste bli tydligare, men också mjukare. Facket måste ta på sig uppgiften att förklara fördelen med kollektivavtal, för företagarna men också för allmänheten.

Vilka slutsatser Svenskt Näringsliv drar återstår att se.

Wild´n Fresh är medlem i arbetsgivarorganisationen. Konflikten är löst, blockad­vakterna borta och arbetet med att teckna nya kollektivavtal kan gå vidare.

Om Svenskt Näringsliv verkligen försvarar kollektivavtalen borde det motivera champagne på Östermalm, även om Urban Bäckström och Jan-Peter Duker tvingas medge att de haft fel.

IP

Följ ämnen i artikeln