Öppna inte för lönedumpning

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den borgerliga regeringen, med migrationsminister Tobias Billström (m) i spetsen, vill utesluta facket ur bedömningen av behovet av arbetskraftsinvandring.

Migrationsminister Tobias Billström vill öppna för arbetskraftsinvandring till Sverige. I sig själv är det inte någon kontroversiell ståndpunkt.

För knappt två månader sedan lämnade den statliga utredningen om arbetskraftsinvandring sin rapport till regeringen.

Utredningens ordförande, Lena Hjelm-Wallén, var tydlig. Möjligheterna för människor från länder utanför EU och EES att komma till Sverige för att arbeta måste bli större.

Brist på arbetskraft

I Sverige, liksom i stora delar av västvärlden, talar den demografiska utvecklingen för en framtida arbetskraftsbrist. Lösningen stavas framför allt ökat arbetskraftsdeltagande, men alltså också arbetskraftsinvandring.

Utredningen föreslog större flexibilitet, förenklad administration och regler som skulle bli de mest generösa i Europa.

Så långt råder enighet.

Billström vill dock gå längre. De borgerliga partierna och miljöpartiet anser att det i princip ska vara arbetsgivaren som avgör när det råder brist på arbetskraft. Framför allt ska fackliga synpunkter vara strängt bannlysta. Nu lovar regeringen ett förslag med det innehållet redan nästa år.

Det är kontroversiellt.

Dikterar villkoren

Ett system där ansvaret i praktiken lämnas till arbetsgivarna innebär en mycket utsatt position för de arbetssökande. Särskilt som Billström antyder att dessa kan komma att stå utanför det sociala trygghetssystemet.

Den som riskerar att skickas hem därför att hon eller han misslyckats med att få ett arbete befinner sig knappast i en stark förhandlingsposition. Det blir i praktiken arbetsgivaren som dikterar villkoren.

De fackliga organisationerna varnar för lönedumpning och exploatering.

Den sortens invändningar tar Billström lätt. Svenska kollektivavtal ska gälla ”fullt ut”, deklarerar han trosvisst.

Frågan är bara hur Billström, eller för all del någon annan, ska kunna garantera den saken. Till skillnad från de flesta andra europeiska länder saknar Sverige ett system med lagstadgade minimilöner eller allmängiltigförklarade kollektivavtal.

Parterna, fack och arbetsgivare, har tagit ansvar för lönebildningen både i centrala överenskommelser och i lokala uppgörelser på arbetsplatserna. Ett system som så sent som förra veckan hyllades av Billströms regeringskollega arbetsmarknadsminister Littorin.

Facket stängs ute

Nu vill alltså regeringen utesluta en av parterna, facket, ur bedömningen av behovet av arbetskraftsinvandring.

Samtidigt hamnar de arbetssökande i en extremt utsatt position. Utan sociala rättigheter och med utvisningshotet hängande över sig.

Också Billström måste se risken för exploatering, sociala motsättningar och i förlängningen en ökad främlingsfientlighet.

Ändå avstår Billström från att bygga på den enighet som faktiskt finns om att underlätta en ordnad arbetskraftsinvandring.

IP

Följ ämnen i artikeln