Bitterljuvt när vi återfår vår frihet

Vårdpolitikerna kör på som om inget hänt

Publicerad 2022-02-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Snart har vi levt med pandemin i två år. I dag lever vi som om den är helt över. Men oavsett hur det blir med just covid-19, så är en sak säker: vi har inte lärt oss något av de senaste åren.

Krisen kom när viruset tog sig in på äldreboenden. Vi hade inga vaccin, och det enda sättet att skydda de äldre, var att skydda personalen. Men hur skulle det gå till? Med otrygga anställningar, personal som inte har tillgång till bil och information som inte kom ut i tid.

Det visade sig att anställningsformen var en av de avgörande faktorerna för att människor skulle våga säga nej till chefen, trots att det många ställen tjatades på anställda att infinna sig. Samtidigt är det inte timanställda som främst får utbildningar i hygienrutiner och hur omvårdnaden ska ske på ett så smittsäkert sätt som möjligt.

Sade upp personal

Men det var inte bara anställningsformen som var problemet. Våra politiker hade underskattat vad karensdagen gör med människors ekonomi. Att förlora så mycket på att inte gå till jobbet, var mer än en del hade råd med. När karensdagen tillfälligt avskaffades var det fler som sjukanmälde sig. Ganska väntat, egentligen.

Inifrån sjukvården kom larm efter larm. Vi är överbelastade, överarbetade och har konstant personalbrist, lät det från sjukhusen. Först tackade vi med fika och applåder. Men sjukvården var lagom tacksam. Samtidigt fortsatte det sparas och skäras ned. Mitt i pandemin gick sjukhusen med vinst. Och personal fortsatte sägas upp.

Tvingas prata sjukvård

Under hela den här pandemin har något som länge känts omöjligt skett – vi fick upp frågor om välfärden på den politiska dagordningen. Till och med SVT:s agenda tvingades prata sjukvård och omsorg, för att varva med det eviga pratet om invandring.

I dag släpper restriktionerna och många pustar ut. Men det är en bitterljuv känsla när livet börjar återgå till det normala. Ljuv, för att vi är många som längtat efter varandra. Bitter, för att vi inte lärt oss någonting.

Karensdagen är tillbaka, medan timanställningar och delade turer inom äldreomsorgen är kvar. Sjukvården är kvar i pandemin, men besparingar ska fortfarande göras. Ingen större hänsyn tas till alla som tvingas vänta på nödvändig vård, eller till de som sliter med allt färre kollegor.

Chatta med Zina Al-Dewany. Chatten öppnar 09:00 men du kan skriva dina frågor redan nu

Denna chatt är stängd.

  • Zina Al-Dewany
    9 feb 2022

    Nu börjar det bli dags att avsluta chatten. Tack till er som ställer frågor och kommer med synpunkter. Hoppas ni får en fin, restriktionsfri-dag!

  • 9 feb 2022

    Rätt till heltid blev en bitterljuv historia för många kommuner runt om i landet då många slutade pga andra jobb vid sidan om där tex lantbrukare och mindre företagare som hade många år inom vårdyrket försvann med en enorm kompetens och med facit i hand så blev inte detta bra med ett så stort bortfall av duktiga medarbetare.

    Andra sidan av myntet.

    Kommunalare

    Hej kommunalare, rätt till heltid betyder ju inte heller att det är obligatoriskt att jobba just heltid. Snarare att människor ska få möjligheten till detta.

    Zina Al-Dewany
  • 9 feb 2022

    Frågan de flesta ställer sig är hur mycket sjukvård,skola och omsorg vi hade kunnat få istället för skyhöga kostnader för rättsväsendet och nybyggda fängelser som all kriminalitet burit med sig.

    Detta är det som diskuteras på min arbetsplats under rasterna samt bland vänner och bekanta som vi umgås med.

    Birgitta

    Hej Birgitta, tack för att du delar med dig av era fikasamtal. Det trista är ju inte att pengar går från ena området till andra, utan att pengar som egentligen skulle gått till vården just nu läggs på hög i regionerna. Det är bisarrt att regionerna får ta ut ett sådant överskott, medan sjukhusen tvingas skära ned.

    Zina Al-Dewany
  • 9 feb 2022

    Många av oss som fått uppleva pandemin genom läkar och vård ögon funderar nu starkt på att byta bana i livet. Det är inte värt mödan. Vi har oxå egna liv och egna barn samt egna förhållanden.

    Läkare vc

    Hej Läkare, vad tråkigt att höra. Men du har nog inte varit ensam om dessa funderingar. Det behövs mer personal och bättre arbetsvillkor.

    Zina Al-Dewany
  • 9 feb 2022

    bra om sjukvården kan bli viktig fråga detta val.

    är ju en viktig sak att vi har en bra välfärd, sjukvård,barnomsorg,äldrevård,psykiatri,premiärvård,akut.

    sen är det tragiskt att det tjatas så enormt om invandrare och i negativ syn, alla människor har samma värde och de problem som finns i samhället löser man med bättre offentlig sektor inte stora skattesänkningar som M,KD,SD.

    sen är det så att Högern inte har något komma med när gäller välfärd därförsnackass de om invandrare, brott och straff. sen så jobbar många med utländsk bakgrund i välfärden .

    sosse75

    Hej sosse, ja visst vore det bra om sjukvården fick bli en minst lika viktig fråga inför valet som en del andra områden har blivit.

    Zina Al-Dewany

Följ ämnen i artikeln