Det måste gå att gripa EU-parlamentariker

Immuniteten bäddar för spioneri

Vladimir Putins regim anklagas för att ha betalat flera Europaparlamentariker, i försök att påverka EU-valet i juni.

En grekisk Europaparlamentariker greps för att ha tagit emot mutor från Qatar och Marocko. En lettisk avslöjades som rysk spion i januari. I december visade det sig att en belgisk var köpt av den kinesiska regimen. Och nu i veckan kom det fram att ett helt gäng Brysselpolitiker har fått betalt av den ryska regeringen via en ”nyhetssajt”.

Det hela borde vara rätt enkelt. Den grekiska socialdemokraten Eva Kaili greps till exempel på bar gärning med 150 000 euro i kontanter. Hennes pappa bar på en resväska proppfull av sedlar.

Trots det har utredningen nu fastnat.

Har immunitet

Europaparlamentariker har ”parlamentarisk immunitet”. De kan varken åtalas, gripas eller utredas innan parlamentet röstat för att upphäva immuniteten. Eva Kaili hävdar att alla bevis från förundersökningen är ogiltiga eftersom de samlades in innan hennes parlamentariska immunitet lyftes.

Det låter bisarrt, men hon kan faktiskt få rätt.

Skillnad mot diplomater

Europaparlamentarikernas immunitet står med i EU:s fördrag och är i princip omöjlig att avskaffa. Syftet är ungefär detsamma som med diplomatisk immunitet. Åtal ska inte kunna missbrukas för att hindra diplomater – eller i detta fall Europaparlamentariker – från att utföra sina uppdrag.

Men det finns ett par viktiga skillnader. Risken att åtalas av politiska skäl är snäppet lägre för politiker i Bryssel än för diplomater i exempelvis Iran. Diplomater kan dessutom utvisas om de inte sköter sig.

En Europaparlamentariker kan begå brott helt utan konsekvenser, förutsatt att de inte är så allvarliga att parlamentet upphäver immuniteten. Det kan bara ske under ett officiellt sammanträde. Dessa inträffar ungefär en gång i månaden, med undantag för sommarsemester och EU-val, då parlamentet har stängt en längre tid.

Åklagarna får ha bra koll på schemat om de ska ha någon chans.

Nya avslöjanden

Det var Belgiens premiärminister Alexander De Croo som förra veckan avslöjade att politiker i Europaparlamentet tagit emot mutor från Ryssland. Informationen kommer från ett samarbete mellan belgisk och tjeckisk underrättelsetjänst. Politikerna ska ha använts av Kreml för att påverka EU-valet. Vi vet inte ännu hur många eller vilka det gäller.

Det är inte en slump att Ryssland, Kina och Qatar vänder sig till Europaparlamentariker när de vill ha inflytande över våra demokratier. Kulturen i Bryssel göder grandiosa, uppmärksamhetstörstande personligheter. I kombination med parlamentarisk immunitet kan det bli riktigt farligt.

Går att förändra

Det är svårt att avskaffa den parlamentariska immuniteten helt. Däremot går det att ändra hur den appliceras. Det regleras i Europaparlamentets arbetsordning. Polis och åklagare måste kunna utreda om Europaparlamentariker begått brott. Annars har parlamentet inte ens ett underlag att gå på när de fattar beslut om immuniteten.

Om Europaparlamentet vill behålla sin demokratiska trovärdighet måste detta bli en valfråga. Svenska ledamöter kan föregå med gott exempel.

Följ ämnen i artikeln