Stress på jobbet skadar hjärnan

2 november 2015

Stress

Nu ökar pressen på de sjukskrivna. Socialförsäkrings­minister Annika Strandhäll tycker att vi ska bli en dag friskare. Hon vill minska antalet sjukdagar per person och år från tio till nio och det kan förstås låta enkelt. De sjuka får helt enkelt masa sig till jobbet en dag tidigare. Men så lätt går det inte att ­avfärda ett verkligt problem. ­Inte ens den gamla hårda Allians­regeringen kunde tvinga sjuka människor att bli friska. I en tid när sjuktalen ökar ­måste vi i stället inse att sjuka männi­skor faktiskt är sjuka.

Öka till 50 miljarder

Det är framför allt kvinnors ohälsa som har ökat. Psykiska diagnoser har blivit den vanligaste orsaken till långvarig sjukskrivning och risken att drabbas ökar i en allt snabbare takt, konstaterar arbetsmarknadens försäkringsbolag AFA i en ny rapport.

Störst risk löper kvinnor som är socialsekreterare, kuratorer och psykologer. Näst högst risk finns bland förskollärare och fritidspedagoger. Det handlar alltså om kvinnor som tvingats bära en allt större börda i det slimmade välfärdssamhället. New public management ­skulle öka effektiviteten inom offentlig verksamhet, men resultatet ser vi nu i ett ökat antal sjukskrivningar. I fjol kostade de över 32 miljarder kronor. Enligt Försäkringskassan kommer de att öka till över 50 miljarder om fyra år.

”Latar oss för lite”

Men så går det om man låter personalen stressa halvt ihjäl sig. Kvinnor känner dessutom pressen under hela dygnet. De ska hämta, laga mat, tvätta, ­städa, natta och samtidigt ha koll på mejlen. Arbetsgivarna är frikostiga med mobiler för att personalen ständigt ska vara uppkopplad, men våra hjärnor klarar inte all denna stress. ­Psykologen Agneta Sandström skriver om sin hjärnforskning i tidningen ­Dagens Arbete: ”Vi sover för ­lite, latar oss för lite.”

Ärr på hjärnan

Hon har med magnetröntgen­bilder visat att utbrända männi­skor får mätbara skador i hjärnan. Ärren uppstår i pannloben och förklarar symptom som sämre minne, sämre koncentration och sömnsvårigheter. Annika Strandhäll ställer krav på arbetsgivarna och det är självklart att de som stressat sönder människor också måste ta ansvar för rehabiliteringen. Socialförsäkringsministern borde dessutom driva på för en jämställd föräldraförsäkring. Det måste bli ett slut på ­kvinnors dygnet runt-jour.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.