Högernationalism löser inte EU-krisen

KONSERVATIV LEDARE Partiet Lag och Rättvisas premiärministerkandidat Beata Szydło lägger sin röst under valet i Polen i går.

  26 oktober 2015. Polska valet

”Om du är intresserad av hur Polen kommer se ut under Lag och Rättvisa, studera hur Ryssland ser ut under Vladimir Putin.”

Publicisten och den evige dissidenten Adam Michnik skrädde inte orden när han i valrörelsen gav uttryck för sina värsta farhågor inför det polska val som avgjordes i går.

Partiet Lag och Rättvisa, PiS, ser i skrivande stund ut att göra succé och efter nästan tio år med mittenhögerpartiet Medborgarplattformen är det euroskeptiska, nationalistiska och värdekonservativa PiS tillbaka.

Och det är inte konstigt att människor som Michnik oroas.

Påverka skola och media

Partiets premiärminister-kandidat Beata Szydło har kampanjat på att kärnfamiljer och pensionärer ska få mer i bidrag, och det är i sig inga konstigheter för att konservativt parti.

Men partiet lovar också att landet ska orientera sig mer mot Budapest och Moskva än Berlin och Bryssel och att flyktingar gör bäst i att inte komma till Polen. Dessutom har partiet lovat att barn ska få en ”patriotisk uppfostran” i skolan och att medier ska få i uppgift att stärka och bygga en nationell identitet.

Bränsle på farlig brasa

Under valrörelsen har PiS-ledaren Jarosław Kaczynski gjort det klart att de 7 000 flykt­ingar Polen kommer ta emot som en del i EU:s omfördelningsprogram inte ska känna sig välkomna.

Flyktingar tar med sig kolera, dysenteri och parasiter till Polen, lät den tidigare premiärministern meddela. Han har också hävdat att sharialagar införts i Sverige och att italienska kyrkor ockuperats av syrier.

I ett EU som nu kämpar för att ena sig kring hur man tillsammans ska möta flyktingkrisen är Polens PiS-parti bränsle på en farlig brasa.

Tiotusentals flyktingar har fastnat i leran i västra Balkan. Människor drunknar fortfarande i Medelhavet. Sverige och Tyskland tar emot fler flyktingar än någon annan, men höger­extrema partier piskar upp skräckstämningar i Frankrike, Österrike, Nederländerna och Danmark. I Storbritannien

använder sig EU-motståndare av flyktingkrisen för att stärka sina kort inför den kommande folkomröstningen om fortsatt EU-medlemskap.

Lär inte förbättra läget

I Central- och Östeuropa stärks de regeringar som inte viker en tum från sitt hårdnackade motstånd mot att solidariskt ta hand om människor på flykt. Konflikterna i EU lär inte lösas när Polen röstar fram högernationalister. Och det lär inte förbättra läget för de männi­skor som flyr terror, krig och armod. 

Däremot lär det glädja dem som tror att isolering, främlingsfientlighet och nedrustning av fri- och rättigheter är vad EU behöver med av.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln