Anders Borgs tre krisstadier

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

11 december 2008. Regeringen Reinfeldt följer psykologernas krismanual.

Ni känner säkert igen de olika stadierna i en kris: chock, reaktion och bearbetning.

När regeringen tillträdde för två år sedan skulle den minska utanförskapet. Det var arbetslinjen som gällde. A-kassan försämrades, folk skulle arbeta i stället.

Men så kom krisen. De första tecknen kom från USA. Vi kallade den bolånekrisen. Den 16 september gick den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers i konkurs. Finanskrisen rullade ut över världen.

Var i förnekelsestadiet

Den svenska regeringen var fortfarande i chock när den presenterade sin budget några dagar senare. Finansminister Anders Borg gick över i reaktionsfasens första fas, undertryckandet. Arbetslösheten minskar, sa han i sitt budgettal i riksdagen.

–?Vi är på väg tillbaka mot full sysselsättning.

Statsminister Fredrik Reinfeldt gick vidare in i förnekelsestadiet när han senare besökte arbetsförmedlingen i Malmö:

–?Man kan tro att en massa människor står på gatan i dag, utan jobb. Så är det inte.

Efter reaktioner av chock, undertryckande och förnekelse kommer projiceringen. Det var någon annans fel. När Anders Borg satt i KG Bergströms studio härom kvällen fick han frågan om den höga ungdomsarbetslösheten hänvisade han bland annat till kollektivavtalen.

Några större krispaket ville han inte satsa på.

–?Låt oss vara noggranna då, om vi har ett omslag på över hundra miljarder i det finansiella sparandet där en mycket stor del ligger i det att skatteintäkterna minskar kraftigt framför allt på bolagssidan och på kapitalinvesteringarna. Då måste vi vara extra försiktiga.

Gick in i bearbetsningsfasen

Inte ens KG hängde med riktigt där.

Men det var ändå han som fick finansministern att till slut gå in i bearbetningsfasen. KG frågade om det inte finns något finansministern ångrar.

–?Jag höjde a-kasseavgiften mer än vad jag skulle ha gjort i dag. Höjningen hade större effekt på medlemskapet än vad jag hade trott.

Det dröjer säkert ännu ett tag innan Anders Borg når full insikt. Under nästa år beräknas 382 000 svenskar gå utan jobb. Året därpå beräknas 444 000 vara arbetslösa. De som kommer att få det svårast är ungdomarna, de som är födda utanför Europa, de över 55, de lågutbildade och de funktionshindrade.

Bär på en rädsla

Regeringens arbetslinje håller inte. Det finns inga jobb och Anders Borg vill inte sätta fart på sysselsättningen av rädsla för att stå där som Anne Wibble i början på 90-talet. När hon sa att hon inte tänkte föra någon veckopolitik och räntan steg till 500 procent.

Det är därför den rödgröna oppositionen fortfarande har en betryggande majoritet i SCB:s senaste mätning. Mätningen gjordes innan s-v-mp beslöt sig för att samarbeta, så stödet lär bara bli starkare. Väljarna vill ha en regering som kan krishantering.

EF

Följ ämnen i artikeln