Mer folkpartiet mindre liberalerna

För en månad sedan var folkpartiet liberalerna landets präktigaste och tråkigaste parti. Ett parti där det ansågs bättre att angripa den egna partiledningen än att ha en tydlig åsikt. Ett parti som många gillade men ingen älskade.

Det var som sagt för en månad sedan.

– Jag läser ju opinionsundersökningarna, säger Lars Leijonborg och ser ut att mysa när han håller presskonferens över en kopp kaffe på Citybagarn i Skövde.

Partiets integrationspolitiska program som presenterades i början av augusti tycks ha dragit proppen ur tunnan. På bara en månad har det som såg ut att bli en balansakt på fyraprocentsspärren förvandlats till ett segertåg.

Enligt opinionsundersökningarna kommer folkpartiet rent av att överträffa sina egna målsättningar. För Leijonborg personligen är det en revansch.

Lars Leijonborg är på västsvensk turné och på hemmaplan. Även om folkpartiets centrala funktionärer inte gärna medger det så tycks frisinnet leva bland Västsveriges liberaler. Leijonborg är deras man.

– Jag tror att partiet har blivit lite mer ”folkpartiet” och lite mindre ”liberalerna”, säger Holger Andersson, folkpartist från Alingsås, när Leijonborg tidigare på dagen besöker Pingströrelsens Biståndscenter i Vårgårda.

Det slår mig att jag inte hör Leijonborg tala om folkpartiet liberalerna. Här räcker det med folkpartiet.

Det är partiets integrationspolitiska program som vänt trenden. Inte minst kravet på ett språktest för svenskt medborgarskap tycks svara mot en längtan efter ordning och reda. Och vem kan vara emot att den som kommer hit lär sig svenska?

Det folkpartistiska programmet minskar faktiskt också kraven på språkkunskaper. ”Kravet på godkänd SFI bör rensas ut ur begreppet anställningsbar”, skriver folkpartisterna. Test för den som vill bli medborgare, jobb direkt för de andra med andra ord.

Jobb ska enligt folkpartisterna också leda till bättre språkkunskaper, men vilka arbeten kan den som inte kan språket söka? Kanske finns svaret i låglönesektorn. ”Fler jobb i olika lönelägen” skriver partiet i sitt program. En segregerad låglönearbetsmarknad för dem som inte kan språket.

Leijonborg är stolt över att ha fört in invandrarna i den svenska valrörelsen. Samtidigt värjer han sig för påståendet att partiet exploaterat främlingsfientliga stämningar.

– Att några främlingsfientliga skulle rösta på folkpartiet är orimligt, säger Leijonborg.

Ändå väcker de folkpartistiska förslagen oro, också bland dem som kommit till Citybagarn i Skövde.

Robert Bunyemen från den syrianska församlingen i Skövde frågar om inte förslaget till arbetskraftsinvandring kommer att gå ut över de flyktingar som finns i landet.

Det här är en känslig punkt för folkpartiledaren.

Även om han inte medger det har sammanblandningen av integrationspolitik och önskan att avreglera arbetsmarknaden skapat förvirring. ”Folkpartiet” eller ”liberalerna”, det är frågan.

Följ ämnen i artikeln