Både Busch och polisen sviker Sara Skyttedal

”Jag blir chockad och rädd”

Sara Skyttedal har svikits av såväl svensk polis som av sin partiledare, Ebba Busch.

Knark, sprit och sexuella kränkningar. Knappast sådant som vi vanligtvis brukar förknippa Kristdemokraterna med. Men efter Metoo borde vi ha lärt oss: ingen miljö är fredad från sexuella övergrepp.

Sara Skyttedals historia om vad som hände på natten efter EU-valet i maj 2014 har skakat om KD i grunden.

I en känslosam intervju med DN:s Björn af Kleen i dag berättar KD:s toppnamn i EU om vad det var som skedde på det där hotellrummet i centrala Stockholm.

”Chockad och rädd”

Det var sent på natten och Sara Skyttedal hade gått och lagt sig i en säng där två manliga partikamrater också sov. Hon säger att hon kände sig trygg.

Plötsligt vaknade hon av att en tredje man ligger halvt ovanpå henne, och för upp handen längs hennes lår, mot underlivet.

Den som pekas ut är Johan Ingerö, som då var partiets presschef. Fram till att han fick sparken av partiledaren Ebba Busch i förra veckan var han befordrad till partisekreterare.

– Jag blir chockad och rädd, säger Sara Skyttedal.

Hon beskriver att han fortsätter trots att hon föser bort honom.

– När han gör samma sak en tredje gång blir jag verkligen rädd och knuffar bort honom och då går han till sist därifrån.

Polisen läckte detaljer

Ingen polisanmälan gjordes efteråt. Sara Skyttedal beskriver istället en känsla av skam, av att inte vilja ställa till med besvär och dålig stämning.

Det är upplevelser som otaliga kvinnor kan känna igen sig i. Många har vittnat om de tudelade känslorna av att både ha blivit kränkt inpå kroppen och samtidigt känna en besvikelse på sig själv.

Varför gjorde jag inte större motstånd? Varför sa jag inte ifrån på skarpen? Skrek! Slog tillbaka?!

När Skyttedal väl upprättade en anmälan i förra veckan hade preskriptionstiden redan gått ut. Efteråt läckte detaljer ur hennes förhör till polisen ut till media.

Hon säger i intervjun med DN att hon förlorat tilltron till svensk polis.

Även på den punkten känner nog många kvinnor igen sig.

Andelen våldtäktsanmälningar som leder till åtal ligger bara runt 15 procent. Cirka en tredjedel av dem leder till fällande dom.

Risk att kvinnor avskräcks

Risken är stor att en hel del kvinnor blir avskräckta för att anmäla liknande upplevelser. Priset för Sara Skyttedal blev för högt.

Att hon väntade så länge med att anmäla är lätt att förstå när man ser reaktionerna i medier och på nätet, men även i det egna partiet.

Skyttedals politiska karriär verkar Ebba Busch tänka sätta punkt för.

Genom att i den här härvan dra upp Sara Skyttedals tidigare utspel om att legalisera cannabis säger KD:s partiledare att hennes partimedlemmar har tappat förtroendet för deras ledamot i EU-parlamentet.

Polisen svek, arbetsgivaren svek. Samhällets dom är lika tydlig som brutal.

Fortfarande läggs skulden och skammen alldeles för ofta på offret.