Sverige måste ha en regering

Det senaste dygnet har statsvetare, självutnämnda politiska experter och journalister gjort listor över Stefan Löfvens handlingsalternativ. Detta efter den borgerliga oppositionens brådstörtade besked om att de tänker begära en misstroendeförklaring mot tre av regeringens ministrar.

Mycket har handlat om politisk taktik, och om maktspelet inför nästa års val. Vilka alternativ skulle kunna gynna regeringspartierna? Och vad är oppositionens egentliga syfte med att ställa krav som faktiskt beskrivs som oproportionerliga också av många borgerliga debattörer?

Det är naturligtvis viktiga frågor. Politik handlar om makt, och det betyder att det alltid finns ett inslag av spel.

Större frågor

Ändå, när Stefan Löfven i dag på förmiddagen ställde sig inför TV-kameror och mikrofoner i Rosenbads pressrum var insatserna faktiskt större än enskilda ministrar eller partiers opinionssiffror. Den politiska kris alliansens framhastade misstroendeförklaring orsakat handlar faktiskt om hur Sverige ska kunna styras i framtiden.

Om riksdagen när som helst och med vilka motiv som helst är redo att rikta misstroende mot vilken minister som helst blir situationen för en minoritetsregering omöjlig. Och något majoritetsalternativ finns inte inom synhåll.

För nästan precis nittioett år sedan myntade en annan socialdemokratisk statsminister, Rickard Sandler, de bevingade orden “det är bättre att denna regering faller än att regeringsmakten förfaller”.

Avgår inte

Sandler avgick. Det gjorde inte Stefan Löfven. I stället presenterade han en ny regering, utan Anna Johansson, Anders Ygeman och Gabriel Wikström men med Peter Hultqvist och två alldeles nya ministrar, Tomas Eneroth och Heléne Fritzon.

— Försvarsminister i min regering är Peter Hultqvist, sa Stefan Löfven.

Planerna på en misstroendeomröstning mot Hultqvist beskrev han som helt oseriösa. På den punkten tänker han inte vika sig. Hultqvist har inte haft ansvar för Transportstyrelsen, där IT-skandalen inträffade, eller för Säkerhetspolisen, som utrett haveriet.

— Jag tar ansvar för landet. Nu är det upp till var och en av riksdagens ledamöter att ta sitt ansvar, sa Löfven.

I klartext, är de enskilda riksdagspolitikerna från Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna beredda att rösta för att avsätta en populär minister som dessutom tycks ha gjort precis det han borde göra?

Svaret på den frågan lär vi få de närmaste veckorna. Det blir också svaret på om Stefan Löfven lyckats stoppat regeringsmaktens förfall.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.