Mejla

Ingvar Persson

Centertopp försöker smita från sitt ansvar

Det är deras fel om Arbetsförmedlingen slaktas

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Centerns talesperson i arbetsmarknadsfrågor, Martin Ådahl
Foto: Staffan Lˆwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYR≈N
Centerns talesperson i arbetsmarknadsfrågor, Martin Ådahl

Centerpartiets chefsideolog Martin Ådahl är förbannad på Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Det säger han till Dagens Industri. I förra veckan var det Aftonbladets ledarsida som råkade ut för Ådahls vrede.
Bakgrunden är förstås den dramatiska nerskärningen på Arbetsförmedlingen. I januari varslades var tredje anställd, 4 500 personer. Dessutom ska hälften av förmedlingens kontor läggas ner, de flesta i mindre eller medelstora kommuner. Konkreta besked väntas vilken dag som helst.

Genomförs planerna betyder det att staten på en viktig punkt drar sig tillbaka från den svenska landsbygden. Till stor del är det Centerpartiets och Martin Ådahls ansvar.

Drivit på för nedläggning

Centerpartiet har drivit att den statliga arbetsförmedlingen ska läggas ner länge. I förhandlingarna om januariavtalet lyckades Ådahl få igenom sina krav. På bara två år ska både själva arbetsförmedlandet – matchningen säger man i dessa sammanhang – och utbildningsinsatser läggas över på privata företag.

Det är dumt och ogenomtänkt, men det är så det är skrivet.

Tillsammans med servettbudgeten – som Ådahl också valde att släppa fram – är det bakgrunden till de dramatiska beskeden från Arbetsförmedlingens ledning. Nedskärningen kommer att drabba den svenska landsbygden, inte minst kommuner där Centern är starka. Precis det skrev vi i förra veckan och det gjorde alltså Centerpartisterna rasande.

Ådahl menar att Centern visst vill att Arbetsförmedlingen ska vara närvarande i alla kommuner. Alltså är Aftonbladet "ute och cyklar" och generaldirektör Sjöbergs beslut "orimligt och otänkbart".

Fått igenom sitt krav

Men vänta lite här. Ådahl har alltså fått igenom kravet på att Arbetsförmedlingen ska läggas ner, men rasar som en tokig mot att myndigheten som en följd av det stänger en stor del av sina kontor.

Det är svårt att inte tänka på talesättet att "äta kakan och ha den kvar". Dessutom är det lite fånigt.

Kanske ska vi ändå inte döma Ådahl för hårt. Att rygga tillbaka för de praktiska konsekvenserna av sina egna storslagna idéer är inte ovanligt i politiken. I ungdomsförbund, bland rapportförfattare och opinionsbildare är det tvärtom ganska vanligt.

Ådahls roll är problemet

Problemet är att slumpen och det parlamentariska läget placerat Ådahl i en helt annan roll. Januariavtalet är inte ett principprogram i ett ungdomsförbund utan ett praktiskt politiskt dokument. Har man skrivit att arbetsförmedlingen ska läggas ner i sin nuvarande form så kommer det att genomföras. Så fungerar svensk statsförvaltning.

Det finns bättre alternativ. Arbetsförmedlingens organisation har precis varit föremål för en riktig utredning. Den skulle kunna skickas ut på remiss i god ordning för att ligga till grund för en seriös reformering av den svenska arbetsmarknaden. Men det går inte, eftersom Ådahl fått igenom sin linje i förhandlingarna med regeringen.

I förra veckan skrev vi att det är dags för ett uppror från centerpartistiska kommunalpolitiker. Uppmaningen kvarstår. Partiets medlemmar måste ställa krav på att ledningen tar ansvar för konsekvenserna av sina handlingar. Och på att Arbetsförmedlingen räddas från Ådahls idéer.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.