Dåliga argument mot nya bostäder

Nya bostäder i stället för rotpengar.

Precis som väntat möttes regeringens ­besked om en omläggning av ett kollektivt vrål från borgerliga politiker och ledar­sidor. Det är häpnadsväckande hur mycket ilska idén om att byta ett bidrag till villaägare och bostadsrättsinne­havare mot nya små lägenheter kan väcka.

För det första har vi fått veta att svartarbetet kommer att explodera om regeringen har mage att ändra på rot-­avdraget. Vi ska alltså behålla en ­ordning där Skatteverket betalar ­hälften av människors räkningar bara för att de ­inte ska skattefuska.

Jag tycker det är att tillskriva Skatteverket en väl stor roll.

”Rätt schyst rabatt”

Dessutom fortsätter ju Skatteverket att betala nästan en tredjedel av räkningen, en ”rätt schyst rabatt” som Skatteverkets egen expert säger i Dagens Nyheter.

Den andra invändningen handlar om att fel personer kommer att bo i de nya lägenheterna – 15 000 om året enligt ­planerna. Bostadskön är ju så lång att det kräver många års köande för att hamna först.

Bostadsbristen skulle alltså vara ett ­argument för att inte bygga.

Vad säger man om den sortens logik?

Betalade ut 17 miljarder

Det tredje argumentet kan kanske samman­fattas som att rot-systemet egentligen inte kostar något, antingen för att det är ett avdrag eller därför att byggnads­arbetarna minsann betalar skatt.

Att Skatteverket förra året faktiskt ­betalade ut 17 miljarder riktiga skatte­kronor för att hålla i gång systemet ­spelar tydligen lika liten roll som att resonemanget om skatteinkomster borde ­kunna tillämpas på alla subventionerade jobb.

En droppe i havet

Det finns dock en invändning mot ­regeringens utspel som faktiskt håller.

Förslaget kommer inte på långa ­vägar att räcka. 15 000 lägenheter är en droppe i havet.

Å andra sidan har regeringen alla möjligheter att återkomma. Bostads­politiken blir en av mandatperiodens stora frågor.

Följ ämnen i artikeln