Skogsbranden är klimatförändring

100 000 människor har drivits på flykt från Fort McMurray i Kanada.

Fort McMurray brinner. Staden, som byggdes för att underlätta exploateringen av oljesanden vid Athabascafloden, brukar inte förekomma särskilt ofta i svenska medier.

Men nu brinner det.

Omkring 100 000 människor har ­drivits på flykt, tusentals hus och byggnader har förstörts. Hur det började brinna vet ­ingen, men när lågorna flammade upp gick det fort.

I kanadensiska medier talar man om ”Besten”, och branden har sedan den bröt ut i mitten av förra veckan bara vuxit. ­Lika stor som Tokyo, säger en del medieuppgifter. Lika stor som Stockholms kommun – gånger 15, säger andra.

Ovanligt torrt

Nu talar väderprognoser om regn och svalare temperaturer och förhoppningsvis kommer det underlätta släcknings­arbetet. Det kommer ändå ta månader innan branden är under kontroll, och det enda myndigheterna kan hoppas på är vädrets makter.

Det har förstås brunnit i de kanadensiska borealskogarna tidigare, men just den här branden är klimatförändringar i praktiken.

Den nordkanadensiska vintern har ­varit ovanligt torr. Snötäcket – som ­brukar kontrollera hur skogsbränder sprids – har redan smält. Det har inte ­regnat på länge. Temperaturerna har ökat och skogsbränderna har de senaste åren ­blivit både större och fler.

I Alberta – den provins i västra Kanada där Fort McMurray ligger – syssel­sätter oljeutvinning dessutom många människor. Men när oljepriserna har ­fallit har de lokala myndigheterna inte haft råd att finansiera skogsbrandsförebyggande ­arbete.

– Man vill inte använda klichéer, men det här är verkligen en perfekt storm, har forskaren Mike Wotton sagt.

Någon annan får betala

Elden i och kring Fort McMurray ­kommer till slut att slockna. Skogen kommer att läka. Människor kommer kunna flytta tillbaka.

Men så länge vi inte tar klimatförändringarna på allvar kommer någon annan snart få betala priset för det extrema ­vädret.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen