Sjukligt system med en gratis appdoktor

I somras blev det möjligt för patienter från hela Sverige att få vård via en app.

Det blev resultatet av att privata nätläkare släpptes in i vårdvalet i Region Jönköping och intresset för tjänster som Kry och Min doktor har formligen exploderat. Många är det som inte vill sitta i väntrum för att behöva träffa en läkare.

Kostnaderna skenar

Ett besök kostar 650 kronor och räkningen, minus patientavgiften, skickas till landstingen. Mest får landstingen i storstadsregionen pynta, och kostnaderna skenar. På ett år ökade antalet digitala vårdbesök som patienterna i Västra Götaland gjorde från 4 000 till 34 000. Och kostnaden för regionen blev 22 miljoner.

Sveriges kommuner och landsting föreslog i våras att ersättningen för varje läkarbesök på internet ska halveras, men nu tycks pengarullningen ta ny fart.

En annan nätdoktor har nämligen tagit över en vårdcentral i Södermanland och där är alla besök till primärvården avgiftsfria. Söker en patient vård hos dem får hemlandstinget betala allt. Södermanland tar tio procent i administrationsavgift och resten av pengarna skickas till nätbolaget.

Pengar tas från vårdcentraler

Att landstingen inte är så förtjusta får man förstå. Varje besök hos en nätläkare - även om man söker för en vanlig förkylning - tas från pengar som ska gå till redan underfinansierade vårdcentraler.
– Vill vi prioritera cancer eller något annat? frågar sig Läkarförbundets Heidi Stensmyren i en intervju med Ekot.

Att primärvården tar hjälp av digitaliseringen för att bli snabbare, effektivare och tillgängligare kan vara utmärkt. Den sorts avlastning Kry och Min doktor utlovar är delvis attraktiv för att svenska politiker låtit primärvården förfalla.

Men svaret på det kan inte vara en modell där privatbolag blåser upp vårdkostnaderna och gör vinst på skattepengar.