Mejla

Felix Finnveden

De rika köper sig ur Brexit

Brist på mat och medicin hotar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Britterna bunkrar
Foto: PETER VAN DEN BERG
Britterna bunkrar

LEDARE

I dag röstar det brittiska parlamentet om utträdesavtalet. Det enda vi kan vara säkra på är att de snuskigt rika inte kommer att beröras nämnvärt.

Om avtalet röstas ner och parlamentet inte heller beslutar om en förlängning av uppsägningstiden kommer Storbritannien lämna EU den 29 mars utan avtal. Det blir en så kallad hård Brexit.

Brist på mat är en trolig följd av ett avtalslöst utträde, brittiska myndigheter uppskattar att de endast är självförsörjande till 60 procent. Det skulle innebära att matpriserna skjuter i höjden och valfriheten begränsas när utbudet minskar. Hårdast drabbas som alltid de med minst plånbok.

Oväntad konsekvens

En annan allvarlig fara är vad som händer med medicintillgången. På ett år exporteras omkring en miljard medicinförpackningar mellan Storbritannien och andra EU-länder. Exakt vilka mediciner som Storbritannien importerar är ännu inte offentligt, men per månad rör det sig om cirka 37 miljoner förpackningar. De som röstade för Brexit räknade nog inte med att stå utan mediciner till sommaren.

För de flesta är omröstningen i morgon avgörande för hur livet kommer se ut framöver. För dem med mycket pengar spelar det däremot mindre roll. Förutom att de inte berörs av stigande matpriser kan de nämligen köpa ett andra medborgarskap i något av EU:s skatteparadis. Medborgarskapet möjliggörs genom ”golden passports”. Dessa gyllene pass ges i utbyte mot olika arrangemang där pengar investeras i form av fastigheter. Ett pass kostar då mellan 8 och 20 miljoner kronor. De gyllene passen är ett alternativ för de britter som inte vill begränsas av gränskontroller. Med dubbelt medborgarskap kan de njuta alla fördelar med EU.

Skyhöga risker

Bland fördelarna finns förutom rätten till fri rörlighet inom EU också möjligheten att flytta tillgångar ut från ett eventuellt ekonomiskt kaos. Bland de stolta ägarna till gyllene pass finns ironiskt nog grundaren av investmentföretaget Legatum Christopher Chandler, som finansierar och driver kampanjer för en hård Brexit. Sällan har väl överklassens gränslösa hyckleri visat sig så tydligt?

Riskerna vid en Brexit utan avtal är skyhöga. Tillgången på mat och medicin kommer att minska. I alla fall för de med bara ett medborgarskap.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.