Bildt - unghögerns Che Guevara

Bildt har misslyckats med nästan allt. Och blivit ikon på kuppen.

Che Guevara Carl Bildt är en av Sveriges mest misslyckade statsministrar - någonsin. På tre år lyckades han fördubbla statsskulden, tredubbla arbetslösheten och fyrdubbla budgetunderskottet. Ändå är han föremål för närmast  religiös dyrkan inom högern.

En av mina första politiska handlingar var att sätta upp klistermärken med texten: "Piga sökes till herrskapet Bildt". Ett ironiskt formulerat jobberbjudande kring det så kallade "pigavdrag" som den borgerliga regeringen införde i början av 90-talet.

Carl Bildt är en av Sveriges mest misslyckade statsministrar - någonsin. På tre år lyckades han fördubbla statsskulden, tredubbla arbetslösheten och fyrdubbla budgetunderskottet. Han lånade mer pengar än alla andra Svenska regeringar tillsammans.

"Tvärsäker arrogant överklass"

För min generation blev han symbolen för allt som var fel med högern: tvärsäker, arrogant överklass, helt okänslig för vanliga människors villkor. 1994 trycktes knappar med texten "Game over" och Bildts ögon. De blev väldigt populära.

Men det var inte game over. Bildt fick foten som statsminister och åkte till Balkan för att mäkla fred. Det lyckades inte heller något vidare. I Sverige lyckades han dock bygga bilden av sig själv som en världspolitiker.

Högerns Che Guevara

Han påminner på det sättet lite om Che Guevara. Fast tvärtom. En kringresande agitator och revolutionär som visserligen ständigt misslyckas men gör sig bra på bild. Motorcykeln är ersatt av Twitter. Unghögern dyrkar honom med närmast religiöst nit, liksom många borgerliga journalister och ledarskribenter.

När jag i slutet av 90-talet reste omkring på Balkan skrattade alla åt Bildts insatser. En av flera misslyckade karaktärer som passerat revy. Möjligen lite för lojal med serberna, men i övrigt utan att lämna spår.

I valet 1998 förlorade han igen och lämnade politiken. Istället blev han lobbyist till högstbjudande och bistod allt från ryska oligarker till USA:s krigsindustri. Han satte sig även i styrelsen för dåvarande Lundin Oil, ett bolag vars idé är att utvinna olja där ingen annan vill. Han lobbade för USA:s invasion i Irak på uppdrag av Bushadministrationens frontorganisation The Committee for the Liberation of Iraq.

Misstänkt folkrättsbrott

2010 hamnade Lundin Oil i klammeri med rättvisan för misstänkt folkrättsbrott i Sudan. Då hade Bildt för länge sedan gjort comeback i politiken och blivit utrikesminister. Hovjournalistiken firade nya triumfer. Dagens Nyheter skrev till och med en lätt skruvad ledare i frågan och tyckte att Mona Sahlin borde ta "time out" som en konsekvens av Lundinaffären. Carl Bildt satt kvar.

Men inte ens Carl Bildt står över kritisk granskning och för varje avslöjande naggas bilden lite i kanten. De senaste är Etiopiensvenskarna som länge lämnades åt sitt öde och Wikileaks avslöjande att Bildt gett USA hemliga uppgifter från regeringsförhandlingar.

I kväll sänder Sveriges Television första avsnittet i en dokumentär om Bildt. Det ser ut som en tanke att en dyster historia som denna sänds mitt i det som traditionellt kallas "stilla veckan".

Följ ämnen i artikeln