Minskad måndagsångest och samtidigt mer pengar

Måndag. Igen. Alla ­sista minuten-resor är antingen slutsålda eller svindyra. ­Väderexperter säger att den svenska sommaren inte alls ­varit så dålig statistiskt sett, men eftersom jag bar vinterjacka i juli misstror jag dem ­allvarligt.

Många känner ångest för att semestern snart är över och att det är dags att jobba ännu ett år. Tänk om det fanns något som gjorde att anställdas jobb­ångest minskade samtidigt som företagen inte förlorade pengar på det?

Toyota i Mölndal började med sex timmars ­arbetsdag för över tio år sedan. Sjukskrivningarna har gått ner, personalen mår bättre och det är mer effektivt för företaget. Trots nyheter och rapporter om att det fungerar bra har inte jättemånga tagit efter.

Tills för några månader sen. Världspressen skrev då om ett äldreboende i Göteborg som kortade arbetstiden på prov. Nu försöker allt fler kommuner och landsting med samma sak. Ortopedavdelningen i Mölndal har exempelvis infört sex timmars arbetsdag på prov eftersom personalomsättningen var så hög.

De anställda orkade helt ­enkelt inte åtta timmar per dag i längden.

Sex timmars arbetsdag ­sprider sig från avdelning till avdelning, från företag till företag. ­ Konsultbolag, frisörer, universitetssjukhus, äldreboenden. Det gemensamma är att de inte inför det som ett steg i någon socialistisk plan, utan för att företagen tjänar på det.

Kampen för, eller emot, sex timmars arbetsdag har ­pågått länge inom svensk vänster. Men det kanske inte genomförs ­genom en omröstning i riks­dagen, utan för att vissa företag och arbetsgivare upptäcker att det är effektivare och lön­sammare.

I stället för att argumenten om jämlikhet är det som styr gör företagens vinstintresse det. Det säger också något om den ideologiska låsningen när få från arbetar­rörelsen vågar lyfta fram de ­positiva exemplen med kortare arbetsdag av rädsla för att hamna i den gamla skott­gluggen. Det är företagen som går först, inte fack eller förtroendevalda.

Vad säger det om ett samhälle där söndagsångest är ett ­utbrett och allmänt begrepp? Där människor slutar arbeta för att kroppen inte orkar. Där hjärtat börjar klappa snabbare, och ­inte av glädje, när vi tänker på ännu en höst med ­arbete.

Där vi jobbar tills vi är sjuka. Sex timmars arbetsdag är inte lösningen på allt.

Men arbetarrörelsen bör släppa gamla låsningar och se nyfiket på hur kortare ­arbetsdag fungerar där företag genomfört det.

Bort från gamla slagord. Fram för det som ­fungerar.

Följ ämnen i artikeln